1000 de ore de psihoterapie pentru copiii grav bolnavi

Organizație/Grup de inițiativă

Asociația M.A.M.E.

Scurtă descriere a proiectului

Centrul Steluțelor – centru de suport și recuperare psiho-socio-medicală a fost înființat de Asociația M.A.M.E. în anul 2014 cu scopul de a veni în sprijinul copiilor grav bolnavi, oferindu-le gratuit o gamă variată de servicii de recuperare, complementare tratamentului medical.

Mânia, teama, frustrarea, lipsa de speranță, atacurile de panică, neputința, spaima, dorința de a renunța sunt semne de afectare psihologică ce apar în momentul confruntării cu un diagnostic dur, pe care, din păcate, majoritatea copiilor bolnavi le experimentează. Acestea sunt motivele pentru care ei au nevoie de ajutor de specialitate pentru a-și găsi resursele interioare necesare astfel încât să treacă cu bine peste perioadă dificilă din viața lor. Ghidați de terapeut, în cadrul ședințelor online, cei mici vor învăța să își învingă frica, să accepte mai ușor procedurile invazive, să îți recapete autocontrolul și să își dorească să lupte cu boala pentru a ieși învingători. În ultimii ani, au fost realizate studii de specialitate care au demonstrat cât este de importantă starea psihică a pacientului în lupta cu o boală gravă, fapt ce conduce, pe lângă tratamentul medical administrat corespunzător, la șanse reale de vindecare.

Obiectivul principal al proiectului propus constă în creșterea accesului la servicii de consiliere psihologică  în cazul a cel puțin 80 de copii diagnosticați cu boli grave, beneficiari ai Centrului Steluțelor.

Beneficiarii direcți ai proiectului vor fi cel puțin 80 pe copii/an, proveniți din București și din zonele limitrofe. O parte dintre aceștia vor fi selectați din baza de date a organizației, iar o parte vor fi selectați dintre cazurile îndreptate către noi de parteneri: ONG-uri, școli, DGASPC-uri, spitale, centre medicale. Pentru fiecare copil beneficiar al proiectului se va realiza o evaluare inițială și se va crea un program personalizat de terapie online, în acord cu rezultatele evaluării, cu starea de sănătate, diagnosticul și vârsta acestuia.

Nevoia/problema căreia îi corespunde proiectul

Cel mai important proiect al Asociației M.A.M.E. este Centrul Steluțelor, un centru de suport, consiliere și recuperare psiho-socio-medicală unde, anual, aprox. 150 de copii bolnavi beneficiază, gratuit, de diverse terapii complementare tratamentului medical. Intervenția noastră în viața lor nu este una punctuală, ci se desfășoară pe perioade lungi de timp, având ca rezultat schimbări majore, pozitive ce îi ajută să depășească mai ușor perioada de confruntare cu boala.

Majoritatea dintre ei au nevoie de suport psihologic deoarece confruntarea cu o boală gravă poate deveni copleșitoare. Printre beneficiile ședințelor de consiliere psihologică enumerăm: diminuarea depresiei şi a anxietății, adaptarea după intervenţii chirurgicale complexe sau tratamente dureroase, adaptarea la efectele secundare ale bolii, susţinerea micilor pacienţi pe traseul de evoluţie al bolii, în vederea câștigării bătăliei cu aceasta.

În țara noastră, din păcate, ședintele de psihoterapie nu sunt decontate de CNAS, iar cele mai multe familii cu copii bolnavi nu au posibilitatea financiară să le plătească, acest lucru conducând la apariția unor complicații și la îngreunarea procesului de recuperare, respectiv de vindecare. Ședințele cu specialistii noștri vor avea loc online deoarece mare parte dintre copii petrec perioade lungi de timp internați în spital, pentru efectuarea tratamentului corespunzător, ei neavând posibilitatea să se deplaseze la sediul nostru. Cu toate acestea, ei au mare nevoie de suport de specialitate pentru a își recăpăta echilibrul emoțional afectat de boală.

Avem nevoie de sprijin financiar pentru a oferi consiliere psihologică online micilor pacienți, cu atât mai mult cu cât, în ultima perioadă, un număr tot mai mare de părinți ne-au solicitat includerea copiilor lor în programele noastre personalizate de suport psihologic.

Rezultate dorite în urma implementării proiectului

 • Cel puțin 80 de copii diagnosticați cu diverse afecțiuni grave vor beneficia, timp de 12 luni, de servicii de consiliere psihologică ;
 • Cel puțin 70% dintre copiii, beneficiari ai proiectului, vor înregistra progrese în ceea ce privește complianța la tratament din procesul de recuperare;
 • Creșterea capacității organizaționale prin dezvoltarea unui terapii (consilierea psihologică) în cadrul Centrului Steluțelor, înființat de Asociația M.A.M.E.;
 • Dezvoltarea profesională a cel puțin 2 specialiști, un psiholog clinician si un psihoterapeut, ce vor utiliza diverse tehnici suportive pentru reechilibrarea emoțională a copiilor, beneficiari ai proiectului;
 • 1 comunicat de presă publicat;
 • 1 eveniment online ce va promova proiectul și va atrage fundraiserii participanți la competiție;
 • Cel puțin 10.000 de flyere vor fi distribuite în cadrul comunității în vederea promovării activităților proiectului;
 • Cel puțin 1 material video va fi realizat și distribuit în mass-media pentru atragerea donatorilor.
 • Cel puțin 2 echipe de fundraiseri participante în cadrul competiției;
 • Cel puțin 100 de donatori vor susține proiectul propus de Asociația M.A.M.E.

Obiectiv financiar Swimathon

20.000 Lei

Bugetul total necesar pentru implementarea proiectului

45.000 lei Lei

Durata proiectului

12 luni

Website organizație/proiect

https://asociatiamame.ro/

Date de contact (coordonator proiect)

Antonia Milena Tomescu
0729.825.702
[email protected]

Înotători virtuali:


 1. Alina Gherghe
 2. Ion Antal
 3. Oana Bocanet
 4. Lucia Smina