CCO la munte și la mare

Organizație/Grup de inițiativă

Asociația Carusel

Scurtă descriere a proiectului

Prin proiectul „CCO la munte și la mare” dorim să asigurăm fondurile pentru excursiile anuale ale grupului de copii, voluntari și educatori la munte și la mare. Echipa CCO (Centrul Comunitar Obor) desfășoară anual doua excursii la munte și la mare pentru copiii înscriși în cadrul proiectului. Astfel, aceste excursii devin o experiență care integrează, recompensează și valorifică informațiile, activitățile și constanța cu care copiii iau parte în cadrul programului. Totodată, reprezintă un prilej al copiilor și al familiilor lor sa aibă parte de timp petrecut împreună, de experiența educațională exploratorie și destindere.
Centrul Comunitar Obor este un loc în care educația se transformă în discuție, dezbatere, creație și joacă. CCO creează noi metode de îmbunătățire a calității vieții pentru 20 de copii proveniți din medii defavorizate, aflați în situații de abandon școlar, marginalizare și excludere socială. Proiectul dezvoltă și oferă servicii educaționale, bazate pe educație non-formală, care să contribuie la prevenirea abandonului școlar și la accesarea serviciilor socio-medicale. Totodată, proiectul mizează pe educația prin explorare, fie prin materialele/ uneltele folosite, fie prin locuri noi vizitate care sa extindă orizonturile și cunoștințele copiilor. Nu în ultimul rând, un alt aspect important este oferirea unei alimentații sănătoase care să contribuie la dezvoltarea copiilor, fizică și psihică. Până în prezent, unii dintre copiii înscriși în program frecventează constant centrul încă de la început.
Prin participarea la Swimathon București ne propunem sa strângem o parte din fondurile necesare pentru a asigura aceste doua excursii (mai exact pentru asigurarea transportului, pachetului de drum și al meselor necesare în timpul excursiei). Totodată, o alta parte din fondurile strânse prin Swimathon vor fi direcționate către asigurarea mesei calde pe care copiii o primesc la centru, un element important care ii încurajează spre o alimentație sănătoasă.

Nevoia/problema căreia îi corespunde proiectul

Conform EUROSTAT, în România, în anul 2018, s-a înregistrat o rată a abandonului școlar timpuriu de 16,4%, România având a treia cea mai mare rată de la nivelul Uniunii Europene. După cum se menționează în raportul Evaluării Impactului Reglementărilor: conținutul și implementarea unui program național „Şcoală după Școală” realizat de Ministerul Educației Naționale sub tutela Băncii Mondiale, în anul 2017, sărăcia și motivele financiare sunt printre principalele motive care influențează rata abandonului școlar.
Practica și cercetările arată că accesul la educație preșcolară crește șansele integrării copiilor romi în sistemul educațional. Aceasta deoarece grădinița îi ajută pe copiii veniți din familii dezavantajate să obțină o serie de aptitudini sociale care să le permită ulterior să ia parte și să se implice în activitățile școlare, precum și să fie mai ușor integrați în clase.
Astfel, copiii care participă la activitățile desfășurate în cadrul Centrului Comunitar Obor au vârste cuprinse între 5 și 15 ani, majoritatea sunt de etnie romă, provin din familii defav¬orizate aflate în situații de dificultate, dezavantajate socio-economic, cu risc de îmbolnăvire, marginalizare și excluziune socială. Aceștia locuiesc în case abandonate din cauza resurselor financiare limitate, în condiții precare, fără acces la energie electrică, apă curentă și canalizare. În același timp, copiii se confruntă zilnic cu fenomene sociale extreme, precum consum de droguri, violență, și sunt expuși riscului de a-și însuși aceste comportamente.
În acest sens, CCO facilitează integrarea copiilor în mediul educational, contribuie la prevenirea abandonului școlar și a delincventei juvenile prin educație non-formală, încurajează adoptarea unui stil de viața sănătos prin alimentație și sport și oferă periodic timp limitat în afara centrului, a zonei în care copiii petrec timp aproape zilnic, tocmai pentru a le oferi posibilitatea de a descoperi și alte medii și alți oameni.

Rezultate dorite în urma implementării proiectului

Activitățile și atelierele dedicate copiilor au început în anul 2013, mai întâi doar în weekend, fără un program structurat, urmând ca din 2015 să se transforme în Centrul Comunitar Obor. Dezvoltarea centrului a dus la creșterea numărului de copii, a frecvenței de desfășurare (de la o zi/ săptămână în weekend la 3 zile/ săptămână), la crearea și urmarea unei structuri de lucru, cu planuri și instrumente de învățare individualizate, de grup, dar care implică și familiile/ aparținătorii. Astfel, până în prezent, activitățile nu au fost oprite deloc.

În acest sens, principalele cheltuieli sunt direcționate către masa gătită de prânz (12.5 RON/ porție – felul 1, 2 și desert), 3 zile/ săptămână pentru 15 copii (mâncarea este la vrac, cantitatea de mâncare fiind stabilită de către copii) și către deplasările în afara orașului (aprox. 3000 RON/ excursie: transport, mâncare, cheltuieli extra) pentru 20 copii, 7 voluntari și aproximativ 5 părinți.

În urma implementării proiectului dorim asigurarea serviciilor de catering pe cele 6 luni ale duratei proiectului, dar și acoperirea parțială sau totala a cel puțin unei excursii, fie la mare (august 2019 – litoral Constanta/ Năvodari/ Corbu), fie la munte (septembrie – hiking cabana Curmătura/ decembrie – pârtie Azuga).

Obiectiv financiar Swimathon

15000 Lei

Bugetul total necesar pentru implementarea proiectului

17000 Lei

Durata proiectului

6 luni (iunie - decembrie 2020)

Website organizație/proiect

http://www.carusel.org/

Date de contact (coordonator proiect)

Cristina Oprea
0754099747
office@carusel.org