Organizație/Grup de inițiativă
Comunitatea Educaţie pentru Ştiinţă
Numele campaniei de strângere de fonduri
Cercetătorii viitorului merg la Școala de Vară
Domeniul în care se încadrează proiectul
învățământ, educație, cercetare
Scurtă descriere a proiectului
Proiectul „Educația și meseriile … la viitor” dezvoltă un spațiu dedicat activităților și programelor educaționale (educatiepentrustiinta.ro/ro/evenimente) centrate pe teme practice și interactive și pe accesul la resursele de cercetare de pe platformă, derulat de grupul de inițiativă Comunitatea Educație pentru Știință. De aceste programe beneficiază anual peste 2000 de elevi și 200 de profesori și consilieri școlari din învățământul preuniversitar.
Unul dintre cele mai importante proiecte ale centrului este programul Școala de vară de Știință și Tehnologie (MSciTeh) și evenimentele asociate, program de practică pentru elevi și cadrele didactice în laboratoarele de cercetare din Măgurele. În ultimii doi ani școala s-a desfășurat atât în versiune offline, cât și online pentru un număr de 60 de elevi și 60 de cadre didactice și consilieri pentru fiecare ediție.
Pentru elevii de liceu programul constă într-o tabără interdisciplinară de știință timp de două săptămâni pe platforma din Măgurele în care au parte de: un program de cursuri, program de practică în laborator și program recreativ. Activitățile sunt susținute de mentori, cercetători și profesori, dar și profesioniști din industrie, reprezentanți ai unor domenii diferite. Activitatea de cercetare se desfășoară în cadrul laboratoarelor de cercetare implicate, în echipe de 3-4 elevi pe baza unor proiecte științifice sau de inginerie din domenii precum fizica, biologia, chimia, geologia, geofizica.
Pentru profesori programul durează o săptămână în care aceștia au parte de ateliere de didactică și pedagogie în noile abordări, precum și de sesiuni practice similare cu ale elevilor.
Nevoia/problema căreia îi corespunde proiectul
Elevi, părinți, profesori, societatea în ansamblu suntem cu toții de acord că este nevoie de modernizarea predării științelor în școală. Sistemele educaționale contemporane îi obligă adesea pe elevi să memoreze fapte și nu des li se oferă șansa de a experimenta cu adevărat știința. Aceștia sunt rareori încurajați să conecteze fapte, să evalueze critic și să rezolve în mod creativ problemele.
Modernizarea educației trebuie să cuprindă atât partea materială, săli de clasă, laboratoare cât și partea de restructurare a abordărilor pedagogice.
Însă în contextul unei abundențe informaționale, cum este posibilă creșterea motivației elevilor, sporirea interesului acestora în domeniul științelor și, în același timp, mărirea nivelului de cunoștințe? Pot disciplinele de științe din școală să ajungă să fie înțelese de toți elevii și totodată să educe cu succes pe viitorii oameni de știință?
Răspunsul propus de proiectul nostru este oferirea de modele pentru tineri și de oportunități de interacțiune directă cu ele. Studiile arată că, deși într-o proporție covârșitoare copii la nivel de gimnaziu ani au un interes nativ pentru știință, acesta nu este menținut și la vârste mai mari. Alegerea unei cariere într-un domeniu ce are la bază cunoașterea științifică depinde de „capitalul de știință” pe care tânărul îl posedă (abilitățile dezvoltate, pasiunile și interesele în domeniu, oportunitățile de a pune în practică cunoștințele și modelele din domeniu la care ai acces), capital dezvoltat în cadrul proiectului.
Rezultate dorite în urma implementării proiectului
Școala de vară, în condiții normale, se desfășoară pe parcursul a două săptămâni pe platforma de la Măgurele. Participanților li se asigură participarea la program și materialele necesare desfășurării acestuia în cadrul laboratoarelor, precum și masa și cazarea.
În situația derulării online a Școlii de vară, participanții au avut acces la sesiuni și materiale educaționale online precum și la kituri experimentale adaptate specificului fiecărui proiect de cercetare astfel încât o parte dintre activitățile practice au putut fi desfășurate de la distanță.
Profesorii beneficiază de condiții similare pe parcursul unei săptămâni, având acces la materiale și inițiative dezvoltate la nivel internațional prin invitații prezenți. Aceștia descoperă abordări pedagogice noi, explorează metode inovative de predare a științelor, au acces la bune practici și îi văd la lucru pe elevi, interacționând cu ei.
La fiecare ediție, școala a oferit beneficiarilor programul în mod gratuit având în vedere selectarea celor mai pasionați elevi și a tinerilor cu potențial de dezvoltare, distribuția geografică echilibrată la nivelul țării, încurajarea participării elevilor și profesorilor din zone defavorizate, cu acces redus la astfel de programe, precum și echilibrul de gen.
În mod tradițional, Școala de vară este sprijinită de instituțiile de cercetare și educație din Măgurele, precum și prin eforturile echipei de organizatori, dar asigurarea unor resurse financiare sigure ne-ar ajuta să construim un program mai eficient, mai bogat și să oferim experiențe diverse participanților. La această ediție ne propunem, în funcție de resursele atrase:
În cazul variantei online, fondurile vor fi folosite pentru realizarea de kit-uri educaționale ce vor fi oferite elevilor și profesorilor, precum și pentru îmbunătățirea resurselor educaționale online.
Echipe de înotători - fundraiseri
Momentan nu există echipe înscrise.
Lista donatorilor
Obiectiv financiar Swimathon
30000 Lei
Bugetul total necesar pentru implementarea proiectului
100.000 Lei
Câti donatori estimați că veți reuși să atrageți la Swimathon?
200 Donatori
Care este donația medie pe care mizați (lei) la Swimathon?
150 Lei
Durata proiectului
Până în decembrie 2021
Website organizație/proiect
https://educatiepentrustiinta.ro/
Date de contact (coordonator proiect)
Dragoş Tătaru
0720031436
tatarudragos@yahoo.com