Educație de calitate pentru toti copiii

Organizație/Grup de inițiativă

Teach for Romania

Scurtă descriere a proiectului

La Teach for Romania, noi credem că fiecare copil trebuie să aibă acces la educație de calitate, indiferent de locul de unde vine, tipul de școală la care merge și condiția materială a familiei în care s-a născut. De 6 ani formăm, mentorăm și susținem financiar profesori foarte buni, care aleg să predea zi de zi în cele mai dificile comunități din România, acolo unde un sfert din copii abandonează școala. Profesori care vor să fie schimbarea pe care o așteptăm în educație.

Anul acesta am ajuns la 135 de profesori și învățători, care predau la 108 școli, pentru aproximativ 10.000 de copii din 17 județe. 10.000 de copii aflați în comunitățile cu cele mai mari provocări din România, ale căror vieți sunt impactate în mod pozitiv de un profesor din cadrul programului. 10.000 de copiii care au șansa unui viitor mai bun.

Nu este suficient. Ne dorim și putem mai mult. Împreună.

Facem parte din rețeaua globală Teach for All – cu prezență în peste 50 de țări în toată lumea – și dezvoltăm un model de educație incluzivă inițiat acum 30 de ani, în Statele Unite.
În acest moment, Teach for All numără 14.000 de profesori și 69.000 de alumni la nivel global.

Nevoia/problema căreia îi corespunde proiectul

În România rurală, un sfert din copii abandonează școala până la 14 ani. Și odată cu școala, visurile. În satele din România, abandonul școlar se predă acasă, din generație în generație. Rezulatele testării PISA publicate in 2019 arată că aproape jumătate dintre copiii de 15 ani care merg la școală suferă de analfabestism funțional – pot scrie, pot citi, dar nu înteleg informația dintr-un text și nu o pot folosi în viața de zi cu zi. Acești copii ar avea, de exemplu, dificultăți să citească și să înțeleagă manualul de funcționare al mașinii de spălat sau să interpreteze o hartă. Nu și-ar înțelege drepturile, nu ar ști ce li se cuvine și unde ar putea să ajungă.

Teach for Romania caută și recrutează în școlile publice vulnerabile oameni care cred în educația de calitate și în potențialul fiecărui copil, care abordează dificultățile și provocările cu optimism și cu perspectiva posibilității. Oameni cărora le pasă și care nu renunță în fața obstacolelor și care pot să producă schimbare de la firul ierbii, acum, din poziția de profesori și învățători pentru copiii din mediile cele mai defavorizate, acolo unde profesorii evită în mod normal să meargă, unde sunt catedre goale și unde cei ce ocupă pozițiile de profesor sunt depășiți de dificultățile de a preda unor copii vulnerabili.

Rezultate dorite în urma implementării proiectului

Prin cei 135 de profesori recrutați și susținuți de Teach for Romania, ne propunem să aducem educație de calitate pentru 10.000 de copii din 17 județe din Romania. În abordarea noastră, ne concentrăm pe creșterea literației la copii (40% din copiii din ciclul 5-8 cu care lucrăm au dificultăți de scriere și citire), reducerea ratei de abandon școlar și dezvoltarea de abilități precum munca în echipa, compasiunea și perseverența, reducând frecvența comportamentelor violente. Pe lângă activitatea de la catedră, profesorii susținuți de Teach for Romania sunt implicați în dezvoltarea comunității în care predau, de la strângerea de fonduri pentru lucrări de infrastructură în școală, până la rezolvarea unor nevoie imediate pentru copii, și implicarea părinților în educația lor (de exemplu, organizarea cluburilor pentru părinți). De asemenea, profesorii susținuți de organizație susțin și formează alți profesori din școlile în care predau – până acum am dat mai departe tehnicile și experiența noastră la clasă către 1000 de alți profesori din sistem.

Pentru anul școlar 2020-2021, ne propunem extinderea programului în noi județe din Moldova și Transilvania, iar resursele strânse prin participarea la Swimathon vor fi directionate către co-finațarea extinderii.

Obiectiv financiar Swimathon

24000 Lei

Bugetul total necesar pentru implementarea proiectului

1 milion EUR/an Lei

Durata proiectului

Pe termen lung

Website organizație/proiect

https://teachforromania.org/

Date de contact (coordonator proiect)

Mara Niculescu
0721123276
mara.niculescu@teachforromania.ro