Fridays For Future România

Organizație/Grup de inițiativă

Fridays For Future România

Scurtă descriere a proiectului

Fridays For Future este o mișcare globală a tinerilor care trag un semnal de alarmă împotriva lipsei de acțiune în combaterea crizei climatice. În România, mișcarea a luat naștere în martie 2019 și însumează aproximativ 500 de elevi și studenți care activează în 23 de orașe ale țării. Aceștia organizează proteste pașnice, flashmoburi, derulează campanii de conștientizare și, mai ales, trag de mânecă decidenții pentru iresponsabilitatea cu care tratează cauzele poluării, resimțițe din ce în ce mai mult în fenomenul schimbărilor climatice. Tinerii, susținuți de părinți, de comunitatea academică, de colegi, profesori, societatea civilă, își propun să continuie acțiunile până când România își va asuma și, mai presus, până când va implementa un pachet de obiective fezabile care să ofere soluții reale în reducerea impactului negativ pe care îl au activitățile umane poluante asupra planetei.

Nevoia/problema căreia îi corespunde proiectul

În România, 23.000 de mii de persoane mor în medie, pe an, din cauza bolilor cauzate de poluarea aerului; 20 de milioane de metri cubi de lemn au fost tăiați ilegal în perioada 2013-2018, iar în ultimele luni temperaturile au întrecut recordurile pentru perioada aceasta a anului; Bucureștiul este cu mult sub media europeană de 26 mp spațiu verde pe cap de locuitor, iar lista problemelor e lungă, îngrijorătoare și avansează în fiecare an, cotizând la schimbările climatice din întreaga lume.

Din păcate, nu mai avem timp de amânare, tinerii din mișcarea Fridays For Future au înțeles asta mai repede decât o fac cei responsabili de implementarea unor soluții rapide, eficiente și sustenabile. Au de gând să-și facă vocea auzită din toate colțurile țării în care se află și ca lucrul acesta să fie posibil, au nevoie de sprijin, de resurse, și de cât mai mulți cetățeni care să li se alăture, fie ei încă pe băncile școlii.

Agenda Fridays for Future România, pentru anul următor, se conturează în: organizarea a două tabere de activism pentru toți tinerii implicați în mișcare; participarea la 4 evenimente internaționale până la finalul anului, pentru capacitarea viitoarelor acțiuni de presiune pe guverne și companii; organizarea a 5 proteste globale în România; planificarea și organizarea a 4 traininguri de tipul ”train the trainers” care să formeze mai apoi ambasadorii din teritoriu și să promoveze elevilor cât de gravă este criza climatică în care ne aflăm. În ultimele 5 luni, 16 orașe au fost activate în mișcare, iar până la ultimul protest global din acest an, estimat în noiembrie, aceștia vor să atingă obiectivul de 50 de orașe noi activate.

”Tineri sunt viitorul” pare să fi căpătat o nouă conotație în ultimii ani. Ei sunt cei care înțeleg și reacționează masiv pentru problemele de mediu care ne afectează pe toți, indiferent de vârstă, interese sau așezare geografică. Susținerea ta, le dă încredere că nu sunt singuri în lupta pentru justiția climatică.

Rezultate dorite în urma implementării proiectului

Cu ajutorul donațiilor, dorim să atingem următoarele obiective:
– organizarea a 2 tabere de activism, cu o estimare a cca. 250 de participanți/ tabără;
– organizarea a 5 proteste globale;
– prezența mișcării Fridays For Future România în toate județele țării, în cel puțin 2 orașe;
– organizarea a 4 traininguri ”train the trainers” care să faciliteze formarea ambasadorilor și promovarea mișcării;

Obiectiv financiar Swimathon

12500 Lei

Bugetul total necesar pentru implementarea proiectului

90000 RON Lei

Durata proiectului

1 an

Website organizație/proiect

https://www.facebook.com/FridaysForFutureRomania/?epa=SEARCH_BOX

Date de contact (coordonator proiect)

Marian Ignat
0784597558
marianignat25@gmail.com