Grădinile din Grivița

Organizație/Grup de inițiativă

GIC Eu trăiesc într-un Chibrit

Numele campaniei de strângere de fonduri

Grădinile din Grivița

Domeniul în care se încadrează proiectul

Protectia Mediului & Cultura, Arta, Sport, Recreere

Scurtă descriere a proiectului

Grădinile din Grivița sau cum să faci Grivița Verde este un proiect pilot de producere colaborativă aspațiului public

Proiectul propune revendicarea culturală și comunitară a spațiilor publice de către locuitori în colaborare cu specialiști urbani și reinventarea lor ca bunuri comune, gestionate de către comunitate. Proiectul este continuarea activităților culturale organizate de Grupul de Inițiativă Civică “Eu trăiesc într-un Chibrit” (GICC) și Asociația Ephemair (AE) în 2020. În 2020, un chestionar a fost aplicat în legătură cu posibila transformare a scuarului verde din Calea Griviței 395-397. Persoanele intervievate au fost de acord că scuarul este într-o stare proastă și că amenajarea lui ar fi binevenită. După o perioadă de proiectare participativă (arh. Cristi Borcan și GICC) și aprobare din partea celor două asociații de proprietari, a fost elaborat un protocol de colaborare între ADP Sector 1 și cele două asociații prin care scuarul va fi amenajat și gestionat de către cele două asociații.
Prin Grădinile din Grivița propunem:
a) Amenajarea peisageră și mobilarea scuarului cu specialiștii (arhitect, peisagist), membrii GICC și locuitorii din zonă
b) Organizarea unui eveniment de inaugurare: prezentare protocol de adopție și spațiu verde, demonstrare metode de îngrijire a plantelor, cu reprezentanți ADP și chibrițeni
c) Continuarea colaborării cu AE și artista Suzana Dan – participarea la Street Delivery 2021 & pictarea a 2 ganguri de la parterul blocurilor din Calea Griviței 208-214. Cele două ganguri fac legătura între Calea Griviței și cartierul din spate și sunt foarte tranzitate de locuitori.
c) Producerea de plăcuțe lirice din autori originari din Grivița sau interesați de zonă – în parteneriat cu poetul Mugur Grosu
e) Promovarea intervențiilor prin Noaptea Albă a Galeriilor 2021: instalarea plăcuțelor + tur ghidat pietonal + moment performativ „Lecturi într-un Chibrit” susținut de Mugur Grosu.

Nevoia/problema căreia îi corespunde proiectul

PROBLEMA
Spațiul public din București este sub presiunea intereselor comerciale și individuale private și a politicilor inadecvate ale administrațiilor locale. Privatizat, ocupat, comercializat sau “înfrumusețat” și controlat în exces, spațiul public este în cele din urmă abandonat de locuitori, care îl folosesc doar ca spațiu de tranzit sau depozit pentru mașinile personale. Spațiul public a încetat să mai unească locuitorii în jurul unui scop comun.
SCOPUL
Reinventarea spațiului public prin responsabilizarea autorităților publice și a locuitorilor în cadrul unui proiect colaborativ de arhitectură și artă.
OBIECTIVELE
1. Ridicarea confortului locuitorilor cartierului prin producerea participativă a unui spațiu de interacțiune comunitară
2. Crearea unui cadru de colaborare între locuitori și autorități pentru amenajarea și gestiunea unui spațiu public.
3. Activarea culturală a două zone publice din cartier
4. Creșterea atașamentului locuitorilor față de spațiile publice prin intermediul artei.
BENEFICIARII
1. Locuitorii și cei ce muncesc în zona Piața Chibrit: vor beneficia de un spațiu de interacțiune și de petrecere a timpului liber într-un cartier lipsit de spații și zone de relaxare.
2. Locuitorii și cei ce muncesc în zona Grivița: vor beneficia de puncte culturale de reper și de spații de tranzit (gangurile) sigure ce fac legătura între zona comercială de la bulevard și cartier.
3. Administrațiile locale: vor beneficia de un model de colaborare între locuitori, profesioniști urbani și autorități pe care îl pot multiplica.

Rezultate dorite în urma implementării proiectului

CALENDARUL PROIECTULUI
1. Amenajare scuar verde
a. plantare (aprilie – mai 2021)
b. mobilare (iulie – august 2021)
c. eveniment inaugurare dedicat locatarilor din Calea Griviței 395-397
2. Activare culturală
a. picturi murale (11-13 iunie, în cadrul Street Delivery)
b. producerea unor placuțe metalice cu textele unor scriitori/poeți din cartier sau care au scris despre cartier (în cadrul NAG)
3. Inaugurarea și promovarea intervențiilor (1-3 octombrie, în cadrul NAG)
a. tur ghidat al intervențiilor + prezentarea istoriei zonei
b. moment performativ „Lecturi într-un Chibrit” susținut de poetul Mugur Grosu în colaborare cu alți poeți.
PRODUSE
– 1 scuar urban (re)amenajat peisager
– 1 mobilier urban multifuncțional
– 2 ganguri pictate
– 30 placuțe metalice cu poezie
– 1 eveniment de inaugurare a scuarului verde
– 1 eveniment public în cadrul NAG 2021: tur ghidat și moment performativ.
IMPACT
– asupra locuitorilor și a celor ce muncesc în zona Pța Chibrit – Părerile colectate prin chestionare în 2020 au indicat nevoia unui spațiu verde interactiv sau mobilat pentru relaxare. La finalizarea proiectului vom colecta nivelul de satisfacție și impactul resimțit printr-un nou chestionar (min. 20 colectate)
– asupra locuitorilor și a celor ce muncesc în zona Grivița – creșterea confortului și a sentimentului de siguranță pentru sute de oameni ce tranzitează zilnic aceste ganguri. Impactul resimțit va fi măsurat prin interacțiunea cu trecătorii în cadrul activității de activare culturală.
– asupra ADP sector 1 – Preluarea unui proiect pilot de utilizare eficientă a unui spațiu multifuncțional (relaxare, întâlniri comunitare, evenimente de grădinărit sau artistice) ce poate fi replicat
– asupra Grupului de Inițiativă Civică “Eu trăiesc într-un chibrit” – (co-)organizarea de evenimente cu un total estimat de 50 de participanți (în funcție de contextul epidemiologic) și a unei campanii online cu reach însumat de 50K

Echipe de înotători - fundraiseri

Momentan nu există echipe înscrise.

Lista donatorilor

Obiectiv financiar Swimathon

30000 Lei

Bugetul total necesar pentru implementarea proiectului

30000 Lei

Câti donatori estimați că veți reuși să atrageți la Swimathon?

300 Donatori

Care este donația medie pe care mizați (lei) la Swimathon?

100 Lei

Durata proiectului

mai-octombrie 2021

Website organizație/proiect

https://www.facebook.com/cartierchibrit

Date de contact (coordonator proiect)

Alexandra Petcu
0729240325
cartierchibrit@gmail.com

Sari la bara de unelte