Kituri pentru viitorul copiilor

100% din obiectivul financiar a fost realizat / reached out of the financial objective
21.697,00 Lei din totalul de 20.000,00 Lei au fost strânși până acum!


Lista donatorilor

Anonymous

185,00 Lei 03/08/2021

Anonymous

1.000,00 Lei 02/08/2021

Mihai L.

100,00 Lei 20/06/2021

Elena Cofaru

50,00 Lei 16/06/2021

Irina Codreanu

80,00 Lei 12/06/2021

Marina Ungureanu

50,00 Lei 12/06/2021

Pavel Madalina

50,00 Lei 09/06/2021

Irina Lazar

100,00 Lei 31/05/2021

Alexandra Irimia

100,00 Lei 29/05/2021

Ioana Cristina Galan

150,00 Lei 29/05/2021

Organizație/Grup de inițiativă

Terre des hommes Romania

Numele campaniei de strângere de fonduri

Copiii din comunități rurale își aleg meseria

Domeniul în care se încadrează proiectul

învățământ, educație, cercetare

Scurtă descriere a proiectului

De 9 ani, copii și tineri din toată România încearcă meseria dorită timp de o zi și fac cunoștință cu un mentor. Este ideea campaniei „Ziua Ștafetei”, pe care Fundația Terre des hommes a inițiat-o pentru a încuraja adolescenții (între 11 și 18 ani) să-și decidă singuri viitorul și să ia decizii potrivite pentru ei.

Anul acesta ne propunem mai mult: să strângem bani pentru cel puțin 50 de „Kituri pentru viitor” pe care le vom oferi unui grup de copii din comunități defavorizate, dintre participanții la Ziua Ștafetei (în luna noiembrie).  Cei 50 de copii provin din Dolj, Olt și Gorj, din grupuri vulnerabile (etnie rromă sau de altă etnie, în risc de abandon şcolar, copii cu părinți plecați la muncă în străinătate, copii expuși sărăciei și excluziunii sociale). Terre des hommes a desfășurat proiecte ample în zonă în ultimii ani și cunoaștem dificultățile lor.

Acești copii vor avea nu doar șansa de a testa meseria dorită (dacă măsurile sanitare o vor permite) sau de a găsi un mentor care să le fie ghid, dar vor primi și un „pachet personalizat pentru viitor”. În cele nouă ediții ale campaniei noastre am încurajat copiii să se conecteze cu mentori din meseria la care visează, fie că era vorba de polițist, frizer, diplomat sau jurnalist. Dar ne-am dat seama că ei au nevoie nu doar să încerce o meserie sau să primească un sfat, au nevoie să se pregătească în mod concret pentru ea, iar mentorii nu îi pot ajuta întotdeauna sub acest aspect. Un viitor mecanic are nevoie de un kit de unelte, un make-up artist are nevoie de o trusă, un jurnalist are nevoie de un reportofon, iar un programator are nevoie de o tabletă sau de un laptop. (În plus, ca să înțeleagă dacă alegerea unei meserii este potrivită, un curs pentru începători e un prim pas util.)

Proiectul „Kituri pentru viitorul copiilor” se va desfășura astfel în cadrul campaniei Ziua Ștafetei, în noiembrie, pe parcursul unei săptămâni întregi (în jurul datei de 20 noiembrie, când se sărbătorește  Ziua Internațională a Drepturilor Copilului).

Nevoia/problema căreia îi corespunde proiectul

„Dreptul de a fi ascultat și luat în serios” este unul dintre cele mai importante drepturi din Convenția cu privire la Drepturile Copilului. Acest drept este cel mai puțin respectat în țara noastră, conform unei cercetări realizate de UNICEF și publicate la începutul anului 2020. În România, numai 7 din 10 copii sunt consultați cu privire la deciziile luate în familie și numai 4 din 10 se simt încurajați să își exprime opiniile la școală (conform raportului Child Rights Now!). De aceea credem că e extrem de utilă o campanie care încurajează copiii vulnerabili să-și decidă viitorul și chiar le dă mijloacele necesare.

La această problemă se adaugă adesea lipsa consilierii școlare și o nepotrivire între pregătirea din timpul școlii cu cea necesară pe piața muncii. Dacă mai adaugăm și faptul că migrația, violența și sărăcia afectează simultan și cotidian viețile acestor copii, viitorul lor este incert. Astfel, ei au nevoie să fie încurajați, ascultati, îndrumați încă din timpul școlii să își aleagă o meserie pe care să și-o dorească și care să-i motiveze.

De-a lungul celor peste 20 de ani de activitate în România, Fundația Terre des hommes a derulat proiecte în sprijinul copiilor vulnerabili din diferite zone ale țării, inclusiv zonele Olt, Dolj, Gorj. În context pandemic, ne așteptăm la un număr de aproximativ 200 de copii din toată țara care să participe la Ziua Ștafetei. Din acest total, cel puțin 50 de copii cu vârste între 12-18 ani și provenind din comunități defavorizate (Dolj, Olt, Gorj) vor primi o șansă în plus odată cu aceste kituri.

Rezultate dorite în urma implementării proiectului

În condițiile pandemiei și ale dificultăților legate de învățământul la distanță, motivatia copiilor de a învăța poate scădea dramatic, mai ales în cazul celor în situații vulnerabile. Cu acest proiect care va avea loc în cadrul ediției aniversare a campaniei noastre  Ziua Ștafetei (10 ani), ne dorim să oferim și unora dintre cei mai încercați copii șansa de a-și realiza viitorul.

Contăm pe implicarea a cel puțin 50 de cadre didactice din zonă care vor face toate demersurile necesare pentru ca tinerii/ copiii să-și identifice meseria visată, să se întâlnească cu mentori, să aleagă și să primească apoi kiturile lor personalizate pentru viitor.

Cel puțin 50 de mentori vor fi angrenați în activitățile proiectului, oferindu-le copiilor informații despre meseria lor si lăsându-i să experimenteze jobul mult dorit (în limitele date de contextul actual pandemic) pentru o zi, fie online, fie față în față. Peste 50 de vizite se vor organiza, copiii fiind însoțiți de un cadru didactic.

Pe lângă pachetele menționate, ne dorim să putem acoperi și cheltuieli de transport și cazare pentru copiii (plus însoțitor) care vor dori să întâlnească fizic un mentor din meseria aleasă. Așa cum știm deja din cele 9 ediții anterioare ale campaniei noastre Ziua Ștafetei, a întâlni un mentor din meseria la care visează poate fi un moment decisiv pentru un elev, care va câștiga astfel un „aliat”, dar și o motivație pe termen lung și un sprijin indirect foarte valoros.

Echipe de înotători - fundraiseri

Inotatori Swimathon

Alina Mirt


Obiectiv financiar: 2000 Lei

Inotatori Swimathon

Anamaria Iulia Turmacu


Obiectiv financiar: 1000 Lei

Inotatori Swimathon

Antonia Elena Alupei


Obiectiv financiar: 1000 Lei

Inotatori Swimathon

Frații Sisters


Obiectiv financiar: 2000 Lei

Inotatori Swimathon

Indi Catrina


Obiectiv financiar: 1000 Lei

Inotatori Swimathon

Kelly Akerman


Obiectiv financiar: 1000 Lei

Inotatori Swimathon

Livia Călin


Obiectiv financiar: 1000 Lei

Inotatori Swimathon

Mara Matei


Obiectiv financiar: 1000 Lei

Inotatori Swimathon

Ovidiu Vanghele


Obiectiv financiar: 1000 Lei

Obiectiv financiar Swimathon

20000 Lei

Bugetul total necesar pentru implementarea proiectului

20.000 Lei

Câti donatori estimați că veți reuși să atrageți la Swimathon?

200 Donatori

Care este donația medie pe care mizați (lei) la Swimathon?

100 Lei

Durata proiectului

octombrie – decembrie 2021

Website organizație/proiect

https://www.tdh.ro/ro/ziua-stafetei

Date de contact (coordonator proiect)

Rodica Novac
0722327262
[email protected]

Sari la bara de unelte