Logopedie pentru copiii din centrele de plasament

Organizație/Grup de inițiativă

Ajungem MARI

Scurtă descriere a proiectului

Multi copii institutionalizati nu au fost stimulati corespunzator in mediului in care au crescut (familii cu resurse limitate sau centre cu multi copii si personal insuficient). Ei prezinta dificultati in comunicare si defecte de pronuntie, ceea ce ii face sa se integreze mai greu si sa aiba rezultate scolare slabe, sa nu aiba incredere in ei astfel incat sa refuze activitati la scoala si chiar in timpul liber.

E dureros cand un copil refuza si sa se joace pentru ca nu se crede in stare sa se joace, sa raspunda, sa vorbeasca. Prin proiectul „Vorbim si Ajungem MARI”, 18 copii vor lucra cu un logoped pentru a-si imbunatati pronuntia si vocabularul si a porni cu incredere si curiozitate la scoala si catre noi provocari.

Unii copii au mai mult de recuperat si e nevoie de interventie indelungata. Altii au mici defecte de pronuntie de imbunatatit. In functie de nevoile fiecaruia, logopedul la lucra timp de 3, 6 sau 9 luni in sedinte individuale cu fiecare copil. Media este de 24 de sedinte, cu un cost de 2400 lei pentru un copil.

Nevoia/problema căreia îi corespunde proiectul

Copiii si tinerii din centre de plasament au mari deficiente in dezvoltare datorita traumei institutionalizarii, lipsei stimularii si a mediului impropriu dezvoltarii – copiii sunt, in medie chiar cu 2 ani in urma colegilor de scoala. De peste 5 ani voluntarii Ajungem MARI sustin sedinte de pregatire si recuperare scolara pentru copiii institutionalizati si observa nevoia multor copii de ajutor specializat. Deseori copiii nu fac progrese la scoala pentru ca nu stiu sa pronunte si se simt descurajati sa mai incerce sa vorbeasca si sa citeasca. Dificultatile de exprimare duc la marginalizare la scoala si la rezultate scazute, lipsa increderii de sine, lipsa motivatiei de a mai merge la scoala, absenteism si reticenta fata de invatare.

Rezultate dorite în urma implementării proiectului

Cel putin 18 copii institutionalizati cu varste intre 6 si 11 ani din tara vor participa timp de 3-9 luni la sedinte saptamanale de logopedie alaturi de specialisti. Sunt copii de 7 ani care pronunta gresit toate consoanele sau care pot enumera anotimpurile dar nu stiu ce anotimp este acum. Sunt copii de 11 ani care nu formeaza propozitii, sau nu stiu sa citeasca pentru ca nu au fost pana acum niciodata la scoala. Obiectivele pentru fiecare copil vor fi stabilite in urma evaluarilor individuale si vor viza fixarea unei pronuntii corecte, imbogatirea vocabularului, imbunatatirea auzului fonematic si a motricitatii aparatului fono-articulator, organizarea informatiilor pe care le detin, insusirea regulilor gramaticale, dezvoltarea abilitatilor de a face conexiuni logice si de orientare spatiala si temporala.

Obiectiv financiar Swimathon

36000 Lei

Bugetul total necesar pentru implementarea proiectului

42000 Lei

Durata proiectului

9 luni

Website organizație/proiect

www.ajungemmari.ro

Date de contact (coordonator proiect)

Iarina Taban
0721793352
iarina@ajungemmari.ro