MAgia MAternității: din burtică, la pieptul mamei

Organizație/Grup de inițiativă

Asociația ProMAMA

Scurtă descriere a proiectului

Programul Magia MAternității: din burtică, la pieptul mamei, înseamna alinierea protocoalelor din maternitățile din România la standarde internaționale prin implementarea celor recomandate de Organizația Mondială a Sănătății si practicate de rutină în alte țări europene.
Pentru sănătate, STARTUL în viață este extrem de important – contribuie în mod semnificativ la salvarea de vieți de bebeluși și la sănătatea mamei și a copilului, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung – fapt demonstrat de mai multe studii realizate de către instituții de prestigiu.
Spre exemplu, dacă procedura Ora Magică este realizată corect, aceasta reduce rata mortalității neonatale cu pâna la 22%! În plus, conferă mamei și bebelușului o experiență frumoasă și firească a nașterii.
Concret, Programul MAgia MAternității constă în 2-3 zile de training teoretic și practic pentru personalul medical din maternități privind aceste practici sănatoase, în mod special procedura Ora Magică (Skin-to-Skin) si Alăptarea.
Training-ul este susținut gratuit pentru maternitățile de stat, de către specialiștii de la ProMAMA. Aceștia au studiat alături de cei mai renumiți cercetatori la nivel internațional și au o experiență în domeniul perinatal de peste 10 ani. Au implementat Programul în 3 maternități.
Au adus în România:
– Meseria de Consultant în Alăptare certificat internațional (IBCLC) și formează profesioniștii în domeniu,
– Programul Ora Magică a Nou-Născutului (Skin-to-Skin), prin cercetătorii de la Institutul Healthy Children din SUA,
– O serie de experți recunoscuti internațional în domeniul perinatal.

Nevoia/problema căreia îi corespunde proiectul

In prezent, statisticile legate de maternitate în țara noastră sunt tragice:
• suntem pe primul loc în Europa în ceea ce privește rata mortalității neo-natale, chiar dublu față de media ratei europene;
• rata alăptarii exclusive pana la 6 luni este sub 20%, in conditiile in care 98% dintre mame pot alapta cu succes, iar alaptarea salveaza vieti;
• aprox. 1000 copii sunt abandonați anual în spitale.
Sorana MUREȘAN, Presedinte Asociatia ProMAMA, Educator Prenatal Lamaze, IBCLC:
“In România, situația nu este deloc roz în ceea ce privește procedurile legate de nașterea și îngrijirea bebelușului. Nu sunt respectate recomandările OMS sau cele ale spitalului Baby Friendly. Multe mame au experiențe traumatizante la naștere, nou-născuții nu beneficiază de un start sănatos, iar acest lucru nu este normal! În mod evident, este cazul să schimbăm ceva în țara noastră!
Mulți ne plângem de lucruri de genul acesta, dar destul de puțini chiar facem ceva pentru schimbare…
Asociația noastră a ales să demareze cel mai ambițios proiect de educare a părinților și îmbunătățire a practicilor privind nașterea și îngrijirea bebelușului în maternitătile din România. Am numit acest Program “MAgia MAternitătții: din burtică, la pieptul mamei”, iar scopul său este sa promoveze informarea corectă și implementarea practicilor sănătoase.”
Odată implementate și practicate in maternitățile din România, aceste proceduri ar SALVA in jur de 300 vieti de bebelusi in fiecare an și ar reduce rata abandonului în maternitate.
Ar genera viitoare generații mai sănătoase, mai empatice și mai fericite.

Rezultate dorite în urma implementării proiectului

Implementarea programului în alte 2 maternități, care apoi să practice protocoalele incluse în training – cele care contribuie la sănătatea viitoarelor generații:
– Ora Magică a Nou-Născutului
– Sprijin pentru alăptare
– Comunicare empatică cu mamele
– Rooming-In (ne-separarea nou-născutului de mama sa).
Toate acestea salvează vieți de bebeluși și îi ajută pe copii, dar și pe mame, să fie mai sănătoși și mai fericiți.

Obiectiv financiar Swimathon

32800 Lei

Bugetul total necesar pentru implementarea proiectului

3 500 EUR/ maternitate Lei

Durata proiectului

12 luni

Website organizație/proiect

http://www.magiamaternitatii.ro/

Date de contact (coordonator proiect)

Oana Serbescu
0723134318
oana@promama.ro