Mișcare, Joc și Sport

Organizație/Grup de inițiativă

Fundatia Terre des hommes - Elveția

Scurtă descriere a proiectului

În ultimii 5 ani, aproximativ 7 000 de minori și tineri au fost trimiși în instanță, dintre care 4 000 au fost condamnați. La Centrul de Detenție din Craiova, sunt în prezent 198 de tineri. Majoritatea au un nivel educațional scăzut și se confruntă cu dificultăți în realizarea interacțiunilor sociale de bază. Există îngrijorări manifestate de specialiștii în protecția copilului că, sistemul de justiție pentru minori nu oferă un răspuns adecvat nevoilor emoționale. Obiectivul principal al proiectului îl reprezintă dezvoltarea unui model de intervenție psihosocială, în paralel cu consolidarea capacității de intervenție a profesioniștilor. Modelul de intervenție urmărește utilizarea metodologiei dezvoltată și testată de Terre des hommes (Tdh), denumită Movement, Games and Sport (MGS) care folosește jocurile ca metodă specifică de învățare și participare experiențială. Tdh aplică această metodologie în diferite contexte și va dezvolta o sesiune de instruire pentru personalul Centrului de Detenție pentru a realiza jocuri psihosociale consolidand capacitatea lor în furnizarea unui serviciu adecvat nevoilor. În realizarea sesiunii de formare și a activităților psihosociale, atat formatorii cat și animatorii au nevoie de kit-uri sportive. Prima etapă a proiectului este axată pe transferul de competențe într-o sesiune de pregătire de 5 zile a unui grup de 10 specialiști din sistemul penitenciar în care psihologi, pedagogi și asistenți sociali se vor reuni pentru a experimenta jocuri centrate pe gestionarea emoțiilor, reziliență, rezolvarea conflictelor, construirea dinamicii grupului și a încrederii prin noi modlități de a juca jocuri, cum ar fi volei cu baloane de apă sau fotbal în perechi legate de brațe. Aceste activități pot fi utilizate pentru a încuraja colaborarea dintre tineri în sporturile de echipă. A doua etapă de 8 săptămâni de activități psihosociale pentru a produce un efect pozitiv și încurajator asupra comportamentului tinerilor privați de libertate.

Nevoia/problema căreia îi corespunde proiectul

Fundația Terre des hommes, în domeniul justiției juvenile, a dezvoltat o abordare programatică, care urmărește reducerea riscului de recidivă în randul tinerilor din sistemul penitenciar. În acest sens a fost realizată în anul 2019 o cercetare calitativă în cele 4 unități de detenție și educative, cu accent pe provocările și nevoile tinerilor din unitățile de detenție din România, precum și pe evaluarea nevoilor de instruire pentru personalul de detenție. În Centrul de Detenție din Craiova, cele mai vulnerabile grupuri sunt tinerii care nu sunt sprijiniți de părinți sau rude (reprezintă cel puțin o treime din copii). Aceștia au nevoi psihologice și afective specifice și riscă să fie exploatați și abuzați de colegi sau personal. În timpul cercetării, am constat că majoritatea copiilor au menționat paznicii ca fiind abuzivi față de aceștia, folosind atât violența fizică cât și cea verbală, fapt confirmat parțial de personalul care lucrează în secțiile de reintegrare socială. Abuzul are loc ca semn al relațiilor de putere, fiind folosit pentru a reconfirma ierarhia dintre paznici și tineri. În centru tinerii sunt numiți ”hoți ” în interacțiunile zilnice. Constatările indică lipsa unei abordări adecvate, dublată de o calitate scăzută a procesului educativ, ambele conducand la neîncrederea în utilitatea demersului educativ. Mărturie: „Activitățile educaționale nu mă ajută. Mergem la școală, din clasa a V-a până la clasa a VIII-a. Educația civică, nu văd nicio utilitate, participăm doar ca să obținem credite și rapoarte bune, iar lucrurile pe care ni le predau, le cunosc deja.” (P.M. – Centrul Educațional Buziaș). Tinerii au fost de acord că învățarea este importantă în procesul de reabilitare. Din păcate însă, acest lucru nu este îndeplinit. ”Cum putem învăța dacă tot ceea ce facem este să ne așezăm în camerele noastre? Scoate-ne afară pentru a învăța ceva!”. (D.N. – Centrul Educațional Târgu Ocna).

Rezultate dorite în urma implementării proiectului

În anul 2020, Fundația Terre des hommes își propune implementarea proiectului în Centrul de Detenție din Craiova, unde grupul țintă este reprezentat de 198 de tineri, și 10 specialiști (asistenți sociali, psihologi și pedagogi) pregătiți, să utilizeze metodologia MGS (acreditată ANC), în cadrul unei sesiuni de formare realizată de Fundația Terre des hommes. Reprezentand grupul de bază, specialiștii denumiți în continuare animatori socio-educativi, au rolul de a multiplica metodologia de dezvoltare psihosocială a tinerilor prin mișcare, joc și sport în cadrul centrului, realizand fiecare cate 20 de activități pentru cele 20 de grupe de tineri, alcătuite din cate 10 persoane. În total vor fi implementate 200 de activități psihosociale pentru care este necesară folosirea a 10 kit-uri (mingi, jaloane, porți, franghie, cercuri, etc, valoarea fiecărui kit fiind de 2255 lei). La nivel individual, activitățile psihosociale permit tinerilor să-și consolideze competențele personale și sociale, influențând astfel pozitiv starea lor de bine. Jocurile și sportul implică oamenii în mod global (minte, inimă și corp) iar modul în care sunt facilitate jocurile este fundamental. Dacă atitudinea animatorilor și metodologia sunt adecvate (de exemplu, se concentrează pe cooperare și mai puțin pe concurență, pe integrare și nu pe excludere), tinerii vor putea dezvolta competențe personale și sociale iar capacitatea de reziliență se va îmbunătăți. În ciuda motivației specialiștilor, competențele lipsesc adesea în domeniul psihosocial, subminând astfel impactul lor asupra dezvoltării psihosociale. Acesta este motivul pentru care metodologia MGS se va concentra în principal pe transferul de competențe, printr-o pregătire de calitate, axată atât pe competențele personale și sociale (gestionarea emoțiilor, reziliență, ascultare activă, rezolvarea conflictelor), cat și pe competențe metodologice și tehnice (planificarea activităților, cooperare/competiție etc.) necesare în gestionarea activită

Obiectiv financiar Swimathon

22500 Lei

Bugetul total necesar pentru implementarea proiectului

22500 Lei

Durata proiectului

Mai - septembrie 2020

Website organizație/proiect

https://www.tdh.ch/fr

Date de contact (coordonator proiect)

Condruț Raluca
0721299974
raluca.condrut@tdh.ch