Noii povestitori

Organizație/Grup de inițiativă

Cu Alte Cuvinte

Scurtă descriere a proiectului

Noii povestitori va spune istoria romilor tuturor copiilor – o istorie care rămâne încă invizibilă. Prinții care conduc romii dincolo de India, romii care rezistă sclaviei sau cei care apără România în al doilea război mondial sunt personaje care trebuie povestite, pentru că ele fac parte din istoria noastră colectivă.

Vom publica prima carte ilustrată pentru copii despre istoria romilor. Ne dorim ca această carte să le arate celor mici o istorie vie, care le poate influența pozitiv atitudinea față de diversitate. 

Cartea va fi creată de un scriitor și un ilustrator, alături de un istoric rom.

Vom dona 1000 de exemplare în școli, unde profesorii vor realiza activități de învățare privind diversitatea și antidiscriminarea, pe baza cărții și a  ghidul pedagogic conceput de asociația noastră.

Aceasta este a treia ediție a unei inițiative începute în 2017, cu scopul de a promova diversitatea în literatura pentru copii din România.

În prima ediție, poveștile a 12 copii din Ferentari au inspirat prima carte ilustrată cu personaje rome creată de autori români – “Povestea kendamei pierdute” (Adina Rosetti & Irina Dobrescu, Arthur, 2018). Cartea a câștigat Premiul Uniunii Scriitorilor din România în 2019. 500 de exemplare au fost donate către școli din medii defavorizate prin rețeaua Teach for Romania, alături de un ghid cu activități creative de lectură.

În a doua ediție, scriitorul Florin Bică și ilustratoarea Anca Smărăndache au imaginat-o împreună pe Nanata, într-o poveste universală despre acceptarea fratelui mai mic – metaforă a acceptării reciproce și a empatiei. Cartea în format digital este pusă la dispoziția tuturor cititorilor pe perioada pandemiei. 500 de cărți vor fi donate către grădinițe din medii defavorizate, prin asociația OvidiuRo.

Nevoia/problema căreia îi corespunde proiectul

Proiectul  Noii povestitori răspunde nevoii de educație pentru diversitate.

Pentru noi este esențial ca literatura pentru copii să fie ancorată în experiențe diferite, nu doar într-o singură realitate. Pentru copiii care de obicei nu sunt eroi de povești, această identificare este esențială: înțeleg că experiențele și realitatea lor sunt la fel de importante ca ale celorlalți. 

Este și mai important să subliniem necesitatea diversității în cărțile pentru copii și a educației interculturale în această perioadă de criză profundă, când romii sunt victime a nenumărate incidente legate de subiectul COVID-19 – discurs care instigă la ură, hărțuire online și alte forme de violare a drepturilor omului.

Un pas important înspre reducerea prejudecăților este introducerea în școli a istoriei romilor și a altor minorități din România. Programele școlare ar trebui să reflecte societatea multiculturală în care trăim și să modeleze comportamente care să respecte și să celebreze această diversitate.

Noua noastră carte și activitățile de învățare pe baza ei pot deveni, alături de alte metode de educație pentru diversitate deja existente, un factor de schimbare a stereotipurilor despre romi, oferindu-le în special copiilor și adolescenților de etnie un sentiment de apartenență.

Rezultate dorite în urma implementării proiectului

1. Creșterea numărului de cărți pentru copii create de autori locali care să reprezinte diversitatea specifică țării noastre:

– publicarea, în parteneriat cu o editură, și donarea a cel puțin 1 000 de exemplare.

2.Desfășurarea de activități de învățare/conștientizare privind incluziunea și antidiscriminarea:

– 1000 de copii vor primi cartea acasă și vor face împreună cu profesorii lor  activități de educație pentru diversitate pe baza ghidului

3.Nevoia reprezentării minorităților în produsele culturale din spațiul public:

– vom organiza 3 lecturi publice (în biblioteci, școli, în spațiile pentru copii din librării etc), la care vor fi invitați să le citească copiilor atât autorii, cât și voluntari dintre fundraiseri/donatori.

Obiectiv financiar Swimathon

20.000 Lei

Bugetul total necesar pentru implementarea proiectului

20.000 lei (onorarii autori și print 1000 cărți) Lei

Durata proiectului

1 an (iulie 2020 - iulie 2021)

Website organizație/proiect

https://www.cualtecuvinte.com/

Date de contact (coordonator proiect)

Cristina Pîrvu
0744876192
[email protected]