Obiectivul principal al proiectului propus “Terapie de integrare senzorială pentru 100 de copii cu dizabilități în ”Tărâmul Zâmbetelor”, Camera senzorială CONIL constă în creșterea accesului la ser...
Domeniul în care se încadrează proiectul
servicii sociale
Nevoia/problema căreia îi corespunde proiectul
Sistemul senzorial reprezintă baza sistemului nervos al omului. Orice desincronizare a acestuia poate face ca lumea să devină complet străină, să nu reușim să ne adaptăm unor situații sau să facem față unor anumite provocări. În cazul copiilor diagnosticați cu TSA, dezechilibrele senzoriale pot frâna considerabil procesul de recuperare.
Terapia de integrare senzorială este realizată pentru a stabiliza sistemele senzoriale.
Integrarea senzorială reprezintă procesul neurobiologic prin care creierul integrează și procesează informațiile din mediu, având la bază simțurile: vestibular, tactil și proprioceptiv.
Vederea, auzul, gustul, mirosul, simțul tactil, sistemul vestibular și interocepția ne ajută să ne poziționăm permanent în raport cu mediul. Ele sunt interconectate și orice dezechilibru al unui sistem produce o percepție eronată, generând un dezechilibru generalizat al sistemului nostru senzorial, baza a sistemului nervos.
În cazul copiilor diagnosticați cu autism, tulburarea de integrare senzorială este specifică. Datorită dezechilibrelor sistemului senzorial, creierul nu poate procesa corect informațiile primite din mediul exterior. Astfel, copilul cu tulburare de integrare senzorială nu va avea o percepție corectă a ceea ce se întâmplă în jurul său, devenind anxios, temător, autoizolându-se. De asemenea, comportamentele sale nu sunt adecvate, copilul nu se simte confortabil în pielea sa astfel încât învățarea devine greoaie iar sarcinile zilnice nu vor putea fi îndeplinite.
Pentru dezvoltarea și recuperarea unui copil diagnsticat cu TSA, este necesar ca acesta să ajungă să dezvolte răspunsuri adaptative, urmare a informațiilor primite, de cele mai multe ori prin joacă. Pentru a putea formula astfel de răspunsuri, el va avea nevoie de un context special în care nevoile lui senzoriale să poată fi satisfăcute.
Prin terapia de integrare senzorială, copilul aflat în terapie va primi un imput senzorial controlat astfel încât acesta să găsească un răspuns adaptativ care să integreze senzațiile legate de mișcare, văz, auz, mușchi, piele.
Care sunt beneficiile reale ale unui copil/tânăr diagnosticat cu TSA care urmează un proces terapeutic de integrare senzorială?
- O mai bună integrare a senzațiilor și o percepție mai bună a mediului astfel încât acesta să poată răspunde provocărilor, inclusiv în zona de învățare
- Odată organizate percepțiile senzoriale, copilul va putea dezvolta noi abilități și își va putea îmbunătăți comportamentul
- Cu cât este mai motivat în a învăța abilități noi, cu atât acesta va răspunde adecvat provocărilor, ajutându-l astfel să se dezvolte
- Activitățile terapeutice de integrare senzorială vor fi graduale astfel încât copilul/tânărul să poată răspunde adaptativ provocărilor, în funcție de abilitățile sale actuale
- Integrarea senzorială este un proces activ, cu participarea copilului/tânărului aflat în proces terapeutic. Atunci când copilul planifică și execută un răspuns adaptativ inputului senzorial, înseamnă ca acesta a reușit să integreze acel stimul.
Centrele de zi pentru recuperarea copiilor cu dizabilități CONIL oferă servicii sociale acreditate și licentiate ce urmăresc recuperarea copiilor cu autism și alte dizabilități neuro psiho motorii.
Anual, peste 350 de copii cu cerințe speciale educaționale beneficiază de programe individualizate de recuperare și integrare concepute și dezvoltate de o echipă multidisciplinară formată din profesori, pedagogi, psihologi, logopezi, kinetoterapeuți. Implemnarea planului personalizat de intervenție este susținut și de familie, aceștia primind permanent consiliere și suport. Întervenția noastră în viața acestor copii și a familiilor lor nu este una punctuală ci una de durată ce are ca rezultat schimbarea majoră a vieții acestor copii și a familiilor lor.
Când vorbim despre un astfel de diagnostic al unui copil, vorbim de o întreagă familie afectată astfel încât proiectul nostru nu se adresează doar copiilor beneficiari ci și întregii familii extinse a acestuia. Consilierea suportivă a familiilor copiilor cu autism și alte dizabilități neuro psiho motorii este una esențială deoarece confruntarea cu un astfel de diagnostic al copilului produce dezechilibre majore în viața oricărei familii. Cu sprijinul echipei CONIL părinții reușesc să diminueze depresia și anxietatea găsind în noi un suport permanent și un ghid în intervenția terapeutica în funcție de nevoile fiecărui copil.
Beneficiul unui astfel de program este extins - fiecare copil cu TSA care intra intr-un program de integrare senzorială inseamna, in termeni concreti, un copil care capata un confort și o înțelegere mai bună a mediului exterior, o mult mai mare independenta si posibilitate de a se integra. Iar in termeni sociali si economici asta inseamna in viitor un membru activ castigat pentru societate in loc de un asistat social intretinut si marginalizat, inseamna o familie extinsa (si ne referim aici la minimum alte doua persoane din familia imediata a copilului cu TSA) care functioneaza in parametri aproape optimi (nu putem vorbi de integrare 100% si nici nu ne arogam acest merit, caci ar fi unul fals - evolutia copilului si raspunsul la programele remediale depind de o multitudine de factori, fie medicali (gradul de severitate al diagnosticului), fie sociali, comportamentali, etc.).
Asadar vorbim despre un program de terapie cu beneficii cuatificabile pe termen scurt, mediu si lung si care, monitorizat in dinamica, este un real castig pentru beneficiarul direct (copilul cu TSA) si pentru beneficiarii indirecti - familie, societate in general.
Terapia de integrare senzorială se va desfășura în cadrul Centrului Multifuncțional CONIL situat în str. Bascov nr 14-18. Centrul dispune de 2 camere senzoriale pentru stimularea si integrarea senzorială camera dotate cu aparatură ultramodernă.
Rezultate dorite în urma implementării proiectului
• 100 de copii și tineri cu vârste între 6-16 ani diagnosticați cu autism și alte afectări neuro-psiho-motorii vor beneficia de programe de integrare senzorială desfășurate în TĂRÂMUL BUCURIEI, camerele senzoriale CONIL
• Timp de trei luni beneficiarii programelor vor participa la ședințe săptămânale de integrare senzorială.
• Estimăm că peste 80% dintre beneficiari vor reuși să depășească anumite blocaje, să echilibreze sistemul sensorial care să îi ajute să facă progrese atât cognitive cât și comportamentale.
• Obiectivele principale propuse:
o Furnizarea către copilul aflat în terapie a acelor informații care să îl ajute în organizarea sistemului său nervos central
o Să asiste și să susțină copilul în onhibarea sau modularea stimulării senzoriale
o Susținerea copilului aflat în terapie îm procesul de obținere a unui răspuns cât mai adaptativ la stimuli
• Creșterea capacității organizaționale prin dezvoltarea programelor de recuperare în cadrul Centrului Multifuncțional CONIL, centru de zi pentru recuperarea copiilor cu dizabilități CONIL.
• Dezvoltarea profesională a specialiștilor CONIL implicați în proiect și dezvoltarea abilităților de lucrul cu copiii cu cerințe educaționale speciale a cel puțin terapeuti ocupationali
Ascunde detaliile
Totalul sumelor strânse este alcătuit din totalul donațiilor făcute direct pe proiect, cât și al donațiilor făcute în susținerea echipelor și înotătorilor-fundariseri individuali.