România la Cupa Mondială de Paraclimbing

Organizație/Grup de inițiativă

Asociatia Club Sportiv Climb Again

Scurtă descriere a proiectului

Climb Again încurajează și susține copiii și tinerii cu nevoi speciale să practice escalada ca o metodă de dezvoltare a abilităților de viață independentă, de creștere a încrederii în propriile forțe și de integrare socială. Activitățile curente includ ședințe săptămânale de escaladă pentru copii și tineri cu nevoi speciale (TSA, deficiențe de văz, auz, neuromotorii), precum și oferirea de suport fizic și emoțional.
În anul 2015 am format prima echipă de performanță în paraclimbing din România. Am creat o echipă de 12 sportivi cu deficiențe de auz și văz care au participat la concursuri locale și naționale. Tot în 2015, am realizat prima participare internațională a României la un concurs de paraclimbing, respectiv la Campionatul Național de Paraclimbing al Marii Britanii.
De atunci, Lotul a participat la numeroase competiții, cele mai importante fiind etapele de Cupă Mondială (IFSC Paraclimbing), IFSC Paraclimbing Master, Campionatul Mondial de Escaladă (IFSC Paraclimbing) și Campionatul Național de Bouldering România.
Prima participare a Climb Again la Swimathon ne-a ajutat să strângem cea mai mare parte din fondurile necesare participării la Campionatul Mondial de Escaladă din 2016, la Paris.
2020 este anul Cupei Mondiale de la Innsbruck, Austria (IFSC – Paraclimbing World Cup), printre cele mai mari evenimente de profil din lume, care va include în paralel și ramura Paraclimbing.
Ne propunem așadar să îi ajutăm pe tinerii cățărători să escaladeze și mai sus pe panoul propriului lor potențial, prin participarea la Cupa Mondială din Innsbruck, Austria (22-25 iunie). Dorim să strângem în cadrul acestei ediții Swimathon o parte cât mai mare din fondurile necesare pentru transport, cazare și masă pentru 10 sportivi și 4 instructori.

Nevoia/problema căreia îi corespunde proiectul

Strategiile privind drepturile copiilor implementate la nivel european recunosc tot mai mult beneficiile sportului pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor și tinerilor.
La Climb Again ne propunem ca printr-un discurs pozitiv să influențăm percepția generală asupra potențialului tinerilor cu dizabilități și să contribuim la integrarea lor în societate prin intermediul escaladei. Pentru unii dintre copiii noștri potențialul pe care își doresc să îl atingă este chiar performanța.
De 4 ani de când Climb Again organizează cursuri săptămânale de escaladă cu peste 50 de copii și tineri cu nevoi speciale încercăm să ne adaptăm nevoilor și personalității fiecărui copil în parte. Beneficiile escaladei cuprind atât latura fizică, cât și dezvoltarea pe plan mintal și psihologic, indiferent de dizabilitate: dezvoltarea motorie (fină și grosieră), creșterea concentrării, a motivației, curajului, înțelegerii, creativității, abilităților de comunicare. Dincolo de acestea, există copii care își doresc și au potențialul să atingă performanța în acest sport.
Dacă la nivel mondial, încă din anul 2011, Federația Internațională de Cățărare Sportivă (IFSC) a îmbrățișat dizabilitatea în sport, organizând primul Campionat Mondial de Paraclimbing din istoria cățăratului, Climb Again își propune ca și România să îmbrățișeze dizabilitatea în escaladă și să ridice steagul țării pe podium. În acest sens ne propunem să susținem participarea tinerilor cu nevoi speciale la Cupa Mondială de la Innsbruck, Austria (IFSC – Paraclimbing World Cup) care va avea loc între 22-25 iunie.

Rezultate dorite în urma implementării proiectului

Indicatori ai proiectului:
– Strângerea bugetului necesar pregătirii și deplasării lotului național de tineri cu deficiențe la Cupa Mondială de la Innsbruck, Austria (IFSC – Paraclimbing World Cup) care va avea loc între 22-25 iunie.
– Minim 200 de persoane implicate în proiect:
• Cel puțin 160 de susținători ai cauzei proiectului
• Echipele de înotători de la edițiile precedente
• Organizarea de antrenamente speciale în perioada martie-iunie 2020 pentru 10 copii și 4 instructori

Efecte pe termen lung ale proiectului:
• Creșterea încrederii în propriile forțe și a motivației pentru copiii cu deficiențe participanți direct la campionat, dar și a colegilor lor din sala de escaladă
• Sensibilizarea opiniei publice cu privire la abilitatea oricărui copil de a escalada pe peretele propriului său potențial, în ciuda limitărilor pe care credem că un tip de dizabilitate i le poate pricinui, prin campania ”Susține participarea Lotului României la Cupa Mondială de Paraclimbing 2020”
• Creșterea vizibilității escaladei ca o formă de terapie pentru persoane cu dizabilități în România. Persoanele implicate în proiect au șansa de a deveni promotori, ambasadori pentru dezvoltarea escaladei în România, apreciată la nivel mondial ca unul din sporturile cu cele mai multe beneficii pentru copiii cu dizabilități
• Promovarea implicării active pentru sprijinirea prin sport a copiilor cu nevoi speciale

Obiectiv financiar Swimathon

10000 Lei

Bugetul total necesar pentru implementarea proiectului

45,000 ron Lei

Durata proiectului

6 luni

Website organizație/proiect

https://www.climbagain.ro/

Date de contact (coordonator proiect)

Bianca Constantin
0731611393
bianca@climbagain.ro