Sport si educatie! Noul Centru ,,Ana si Copiii”

Organizație/Grup de inițiativă

Asociatia Ana si Copiii

Scurtă descriere a proiectului

De mai bine de 12 ani, ,,Ana și Copiii” mobilizează zi de zi oameni cu drag de a face bine pentru a ajuta copiii din familii sărace să parcurgă cât mai multe etape educaționale, pentru a avea șansa unui loc de muncă bun și a scrie o poveste frumoasă cu viața lor!
Facem acest lucru prin coordonarea a 3 Centre de Zi (București, Prahova și Călărași – 189 copii), metodă de lucru recomandată și de Strategia Europeană de Protecție a Copilului și care îmbină în procente echilibrate suportul material (2 mese/zi, rechizite, haine) cu cel educational (ajutor la temele pentru acasă, cursuri de calculator, limbă engleză, teatru, muzica). Acest model de funcționare ne-a adus de-a lungul anilor mari satisfacții vizavi de rezultatele înregistrate (94% rată de promovabilitate școlară, 87% rată de integrare pe piața muncii).
Datorită nevoii mari din comunitate, în anul 2020, asociația noastră își va crește capacitatea cu încă 200 copii prin construția de la zero a unui nou Centru în București. Logica unei construcții proprii este dată de costurile mari de chirie (1500 euro/lună) și a nevoii uriase de servicii de sprijin. Până în momentul de față am reușit să colectăm aproximativ 85% din bugetul necesar ridicării noului Centru. Construcția a fost deja inceputa si estimam finalizarea ei pana in decembrie 2020.
Prin participarea în cadrul Swimathon dorim să continuăm completarea bugetului necesar ridicării Centrului. Banii colectați vor fi utilizați pentru amenajarea terenului multisport din cadrul noii locatii Acesta va fi completat de asemenea de spatii de joaca care sa acopere si copiii de varsta mai mica. Alaturi de educatie, formala si non-formala, credem ca miscarea/sportul sunt componente cheie ale unui copil fericit si sanatos!

Nevoia/problema căreia îi corespunde proiectul

In Romania, 1 din 5 copii abandoneaza scoala si 1 din 2 copii traieste la limita saraciei. Lipsurile materiale duc spre abandon scolar si excludere sociala. Intrucat saracia devine o stare de inertie, ea nu poate fi vindecata doar cu ajutoare sociale. Din experienta noastra de 12 ani in lucrul cu familii vulnerabile, solutia corecta o reprezinta un pachet de servicii integrate, oferite zi de zi, pe termen mediu si lung, in Centre de Sprijin Educational. Cu toate acestea, doar approx. 7% dintre copiii cu nevoie de sprijin pot fi acoperiti in momentul de fata. Cu aceste statistici in minte am crescut in mod constant numarul copiilor pe care il primim in locatiile noastre. Daca in 2007 am pornit la drum cu 20 de copii, astazi 189 de copii vin zi de zi in Centrele noastre din Bucuresti, Prahova si Calarasi. Anul acesta facem un nou pas important si construim o locatie a noastra care sa primeasca zi de zi 200 de copii, in grupe de dimineata si de dupa-masa. Noul Centru se afla in zona Pallady, langa metrou Nicolae Teclu.
In activitatile Centrelor noastre, un rol extrem de important il au activitatile de educatie non-formala, dar si activitatile cu caracter sportiv. Bunastarea copiilor presupune atat educatie, dar si multa, multa miscare! Campania TVR 1 ,,Copiii cu greutate, rezultatul unei societati slabe arata ca in prezent 1 din 2 copii are probleme cu greutatea corporala, iar, in ultimii 6 ani, numarul copiilor obezi din tara noastra a crescut cu 10 procente, la 25%. Mai mult, tot aceasta campanie vorbeste despre faptul ca, la nivel European, copiii fac din ce in ce mai putina miscare pe masura ce cresc: numarul de copii care fac o ora de miscare/ zi scade cu 40% intre 5 si 12 ani. Acestea sunt motivele pentru care dorim ca noul Centru sa puna la dispozitie atat copiilor mai mici, cat si celor mai mari, spatii potrivite pentru sport si joaca, mai ales ca cei mici vor frecventa zilnic Centrul, deci, mare parte din timpul lor va fi petrecut in locatia noastra!

Rezultate dorite în urma implementării proiectului

Rezultate dorite:
• Suprafața teren sport multisport construita: 600mp (fundatie realizata din stratificatii din piatra si nisip)
• Acoperirea suprafetei construite cu gazon sintetic de 20-26 mm
• Imprejmuirea terenului cu gard perimetral din plasa (H = min. 2,2 m)
• Min. 1 poarta de acces
• Dotari:
►2 porti minifotbal (3×2 m) – inclusiv 2 plase de protectie
►2 cosuri baschet complete (inel, panou, plasa pentru inel)
► 2 stalpi multifunctionali mobili, pentru tenis si volei
► scaun arbitru
► banci rezerva arbitri
►nocturna
►iluminat: 12 lampi cu halogen

Beneficiile existentei unui teren multisport in cadrul noului Centru de Sprijin Educational ,,Ana si Copiii”
• Prevenirea obezitatii si a altor probleme legate de sanatate
• Oferirea unei alternative pozitive de petrecere a timpului liber pentru copiii si tinerii din familii defavorizate, prevenind astfel comportamentelor antisociale sau chiar delicventa
• Promovarea incluziunii sociale si a dezvoltarii personale
• Dezvoltarea abilitatilor de lucru in echipa si a fairplay-ului

Obiectiv financiar Swimathon

30000 Lei

Bugetul total necesar pentru implementarea proiectului

20000 euro Lei

Durata proiectului

August – Decembrie 2020

Website organizație/proiect

https://anasicopiii.ro/

Date de contact (coordonator proiect)

Oana Bulmaga
0735183203
oana@anasicopiii.ro