Sprijin pentru vârstnicii singuri

Organizație/Grup de inițiativă

Niciodată Singur – Prietenii Vârstnicilor

Scurtă descriere a proiectului

Asociația Niciodată Singur – Prietenii Vârstnicilor, cu ajutorul celor 149 de voluntari, oferă sprijin practic, moral și material și este unica familie pentru 802 de vârstnici singuri, care trăiesc independent sau în căminele de bătrâni din București, Pitești, Ploiești, Constanța, Târgoviște și Brăila. Venim în sprijinul vârstnicilor cu un model de acțiune testat la nivel internațional prin suport și prietenie la domiciliu, activități și interacțiune în căminele de bătrâni, activități de combatere a izolării sociale (evenimente de grup, excursii pe timpul verii, aniversări, sărbători petrecute împreună, ateliere pe diverse teme de interes pentru vârstnici), suport în realizarea sarcinilor din fiecare zi, ajutor financiar pentru vârstnicii cu venituri reduse și training și suport pentru voluntari. Ceea ce ne face diferiți este faptul că oferim un model de intervenție sustenabil, ajutând constant vârstnicii și dezvoltând relații puternice de prietenie intergenerațională.

Prin participarea la Swimathon, ne dorim să susținem activitatea echipelor din București în perioada 20 septembrie 2020 – 25 noiembrie 2020. De asemenea, ca în fiecare an, ne dorim să atragem atenția asupra situației vârstnicilor din România, printr-o campanie publică, derulată de 1 Octombrie (Ziua Internațională a Vârstnicilor). În cadrul proiectului vom implica 73 voluntari și 356 vârstnici din București (71 la domiciliu și 285 din căminele de bătrâni), prin diverse activități.

Nevoia/problema căreia îi corespunde proiectul

La nivel mondial, una dintre principalele provocări ale categoriei de vârstă de peste 65 de ani și al treilea factor de risc este singurătatea. În medie, un vârstnic singur petrece 99 de zile pe an fără a vorbi sau vedea pe cineva. În România, conform unui studiu GfK realizat în 2015 pentru Fundația Regală Margareta a României, unu din doi vârstnici se simte singur și inutil. Mai mult, situația materială, îmbătrânirea și migrarea din ultimii ani a populației au făcut cu adevărat vulnerabil acest segment de vârstă. În București, oferta de activități de petrecere a timpului liber este foarte slabă, cel puțin în căminele de bătrâni, unde bugetele, lipsa de personal sau lipsa unui spațiu adecvat, nu permit organizarea de activități.

Programul Niciodată Singur a fost inițiat acum 13 ani de către Fundația Regală Margareta a României. La dorința voluntarilor, din 2015 a fost fondată Asociația Niciodată Singur – Prietenii Vârstnicilor. Ca parte a Federației Internaționale Les Petits Freres des Pauvres, asociația promovează un model de intervenție eficient și testat de peste 70 de ani. Modalitatea de acțiune prin mobilizare voluntară implică ajutor moral, practic și material și se bazează pe construirea de relații de prietenie intergenerațională, dincolo de o acțiune de asistență socială. Totodată, ne dorim ca vârstnici să rămână activi pentru cât mai mult timp și de aceea îi implicăm ca resursă a programelor noastre. În fiecare zi vedem cum gesturi simple pot face diferența în viața bunicilor noștri.

Prin participarea la Swimathon, ca primă participare a organizației noastre la un eveniment sportiv, ne dorim să atragem atenția asupra cauzei singurătății vârstnicilor și asupra modalităților simple, dar eficiente de implicare pentru creșterea calității vieții acestora.

Rezultate dorite în urma implementării proiectului

În perioada proiectului ne dorim implicarea a 73 voluntari și 356 vârstnici din București, prin:
– 300 de vizite efectuate la domiciliul vârstnicilor singuri și sprijin practic
– 5 ateliere creative în Căminele Sf. Dimitrie și Speranța pentru un total de 285 vârstnici, cu implicarea a 30 de voluntari
– 2 ieșiri de grup intergeneraționale la evenimente culturale (teatru, concert) pentru 40 de bătrâni și 15 voluntari
– 2 șezători de tricotat în cadrul campaniei „Fularul de la Bunica” pentru 19 vârstnici
– 1 atelier de dezvoltare a aptitudinilor pentru 20 de voluntari care lucrează cu vârstnicii, cu implicarea unui psiholog/asistent social
– 1 prânz aniversar, de Ziua Internațională a Vârstnicilor pentru 70 de vârstnici, beneficiarii de la domiciliu și cămin
– O campanie publică de conștientizare de 1 Octombrie – vom oferi 5000 de flori persoanelor pe care le întâlnim în spațiul public, cu îndemnul de a le dărui mai departe unui vârstnic drag. În 2019, am oferit flori la ieșirea de la cele mai circulate stații de metrou din București.
– 700 de ore totale de voluntariat
– Suma de aproximativ 3000 de lei, oferită vârstnicilor prin ajutor material, ce constă în medicamente, produse de igienă, ajutor în plata facturilor sau pachete cu alimente

Ca indicatori calitativi, ne propunem:
– creșterea calității vieții persoanelor vârstnice beneficiare din București, prin ameliorarea efectelor negative ale izolării sociale: îmbunătățirea stării emoționale și psihice și creșterea veniturilor prin sprijin material.
– îmbunătățirea comunicării intergeneraționale și combaterea stereotipurilor asociate bătrâneții
– încurajarea voluntariatului și a participării în comunitate
– oferirea unui model de bună practică la nivel local

Obiectiv financiar Swimathon

19000 Lei

Bugetul total necesar pentru implementarea proiectului

40620 Lei

Durata proiectului

20 septembrie 2020 – 25 noiembrie 2020

Website organizație/proiect

http://www.niciodatasingur.ro/

Date de contact (coordonator proiect)

Beatrice Culda
0745010228
beatrice.culda@niciodatasingur.ro