TRATAMENTE LA DOMICILIUL COPIILOR CU CANCER

Organizație/Grup de inițiativă

Asociatia Daruieste Aripi

Scurtă descriere a proiectului

Asociatia Daruieste Aripi, alaturi de medicii si asistentele din cadrul sectiei de oncologie pediatrica de la Constanta, merg acasa la copiii cu boli cronice grave din Dobrogea si le sunt alaturi atunci cand le este cel mai greu: cand se simt prea rau sa vina la spital, cand au obosit sa mai lupte cu boala si cand sunt deja in stadiu avansat al bolii.

Sectia de oncologie pediatrica de la Constanta, construita de noi in 2014, este singura sectie din tara al carei personal medical se deplaseaza la domiciliul copiilor bolnavi pentru procedurile ce se pot efectua acasa in aceleasi conditii sau chiar mai bune decat cele din spital.

Unicitatea programului se datoreaza faptului ca micutii pacienti sunt familiarizati cu personalul medical care se deplaseaza la domiciliul lor, acestia fiind cei care ii ingrijesc si trateaza la spital.

Scopul acestui program este ameliorarea condițiilor de tratament ale copiilor bolnavi și sprijinirea familiilor acestora, prin facilitarea accesului gratuit la servicii și programe specifice de tratare si monitorizare a bolii.

Nevoia/problema căreia îi corespunde proiectul

62% dintre copiii cu afectiuni oncologice aflați în evidența sectiei nu locuiesc în orașul Constanța, monitorizarea și tratamentul fiind greu accesibile copiilor din mediul rural.

Un pacient percepe gravitatea afectiunii sale de doua ori mai mult in conditiile unui tratament conventional in spitale si de doua ori mai putin in conditii confortabile in mediul lor familial, fara a fi necesara prezenta inutila in spitale. Acest lucru imbunatateste substantial sau diminueaza sansa la viata si calitatea ei in cazul afectiunilor grave.

Chiar daca scopul principal al proiectului este cresterea confortului pacientului in timpul tratamentului afectiunilor oncologice si a altor boli grave, acest program mai are inca trei consecinte deosebit de importante:

Tratamentul complet al pacientilor – unele mame nu pot derula in totalitate tratamentul copiilor lor datorita conditiilor grele de trai si a educatiei. Monitorizarea continuă și evaluarea permanenta creste sansa la viata si sanatate.

Eficientizarea actului medical in cadrul Centrului Medical Focus – din cei 500 copii din evidenta sectiei, de la inceperea programului in 2018, a fost necesara prezenta in spital a numai 78% din totalul copiilor, tratamentul tuturor celorlalti fiind acoperit de acest program de deplasare. In aceste conditii a crescut confortul medicilor si asistentelor si in consecinta calitatea actului medical.

Cresterea confortulului pacientilor nevoiti sa se deplaseze la spital datorita urgentei si gravitatii afectiunii de care sufera – cresterea duratei consultatiilor si micsorarea timpului de asteptare

Rezultate dorite în urma implementării proiectului

Programul monitorizeaza 265 de copii cu boli cronice grave din Dobrogea, boli incurabile, progresive, sau cu prognostic limitat (patologii oncologice, hematologice si boli rare), aflati in evidenta centrelor mari de referinta din tara si in tratament in cadrul Centruluiui Medical Focus – sectia de onco-hematologie pediatrica din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta Constanta.

Programul sprjina copiii aflati in perioada tratamentului inca de la diagnosticare dar si a celor aflati in faza terminala prin acordarea de ingrijiri paliative si terapia durerii. In cele 22 de luni de cand derulam acest proiect am parcurs deja peste 22.000 de km in 286 de vizite. Ne dorim sa continuăm aceste vizite pentru a sprijini în mod real copiii cu diagnostic oncologic din zona rurală a Dobrogei și familiile acestora.

Vizitele din Circuitul încrederii și speranței sprijină familiile copiilor bolnavi astfel:

– reducerea cheltuielilor de deplasare a copiilor bolnavi la spital;

– starea psihică a copilului este vizibil îmbunătățită când actul medical se poate realiza în confortul casei lui de către personalul medical din secția care îl îngrijește;

– monitorizarea bolii se realizează la timp, crescând astfel șansa lor în supraviețuire;

– copilul este sub supravegherea specialistului chiar și atunci când efectele secundare ale tratamentelor îl împiedică să ajungă la spital.

Obiectiv financiar Swimathon

75000 Lei

Bugetul total necesar pentru implementarea proiectului

40.000 euro/an Lei

Durata proiectului

martie2018 - proiectul este in deplina desfasurare

Website organizație/proiect

https://www.daruiestearipi.ro/

Date de contact (coordonator proiect)

Alina Patrahau
0723215387
alina@daruiestearipi.ro