Un sat, un copil

Organizație/Grup de inițiativă

Fundatia Inima de Copil

Scurtă descriere a proiectului

În România, realitatea din mediul rural este, încă, una dură și greu de ignorant. Ea afectează inclusiv viețile copiilor cu drag de școală, care de multe ori sunt în pericolul de a abandona educația și visurile lor, în ciuda rezultatelor lor foarte bune din catalog. Și asta doar pentru că familiile lor nu își permit să îi țină în școală. Pornind de la acest tablou sumbru am început în 2014 proiectul:”Un sat, un copil!”. El a debutat prin a încuraja fiecare comună din județul Galati să propună cel puțin un copil cu rezultate excepționale, care provine dintr-o familie cu venituri mici. Proiectul se adresează copiilor în clasele I-VIII, care vin din familii cu venituri foarte mici. Acești copii au rezultate școlare cu medii generale de 9 – 10 si un potential de dezvoltare deosebit.
Din anul 2014 și până acum, am oferit anual pentru 40 de copii selectați din 25 sate și comune din județ, burse speciale pentru merite deosebite la învățătură, ca încurajare în continuarea școlii și pentru a ajunge la liceu. Pe parcursul fiecărui an, copiii au de asemena șansa să participe la tabere și activități care le deschid și lărgesc orizontul și dorinta de a-și construi un viitor mai bun pentru ei și familiile lor.
Pe parcurs am început să lărgim aria geografică acoperită. În prezent avem în proiect 53 de copii, care beneficiază lunar de burse. Ne propunem ca în acest an să cuprindem mai mulți copii în programul nostru, din județele Vaslui, Vrancea și Brăila- zone unde sărăcia reprezintă o problemă actual și acută, binecunoscută. Avem deja avansate discuțiile pentru 10 copii din Vaslui și Vrancea și sperăm ca din fondurile atrase prin participarea la swimathon să putem acoperi costurile necesare integrării acestor 10 copii în proiect, pentru o durată de 6 luni de zile.

Nevoia/problema căreia îi corespunde proiectul

Sărăcia la sat este de trei ori mai răspândită decât în zonele urbane, iar aici abandonul școlar este la 25%. Aproape 47% din populația acestei Românii, a noastră, a tuturor, trăiește la sate. Sărăcia de pe ulițele de sat aduce un plus de greutate pe umerii copiilor de aici, adesea ei fiind greu încercați, fără să fie vina lor. Pornind de la acest tablou sumbru, am început să construim, pe termen lung, condiții în care și copiii aflati în situații socio-economice dificile, să poată merge la școală, să fie pregătiți și încrezători, oferindu-le astfel ocazia de a se dezvolta pe măsura potențialului incredibil pe care îl au.
Și cum România are 11.000 de sate putem vorbi despre cel putin 11.000 mii de copii, care au nevoie de o șansă pentru a putea ajunge mari, așa cum merită și își doresc. Și asta pentru că proiectul Un sat, un copil ar putea fi replicat în fiecare dintre aceste 11.000 de sate.
Motivele inițierii proiectului își au originea în dificultățile extreme cu care se confruntă copiii care vin din familii la limita/sub pragul sărăciei, ceea ce are un impact major asupra calitatii vieții lor și a viitorului lor. Iar prin programul de burse le oferim șansa de a ieși din cercul vicios pentru că urmărim continuitatea si sprijinul lor pe termen lung. Copii din program sunt sprijiniți și pe durata liceului, având astfel mai multe șanse de a reuși și de a-și construi un viitor mai bun, dar și de a pune bazele unor generații viitoare responsabile și sănătoase, așa cum ne-o dorim și la care visăm cu toți.
Dar mai bine decât noi, vorbește Valentina despre impactul proiectului Un sat, un copil, plecând de la experiența ei.

Home

Rezultate dorite în urma implementării proiectului

Ne dorim ca din fondurile atrase prin participarea la swimathon să asigurăm resursele necesare susținerii în programul de burse a 10 noi copii, din județele Vrancea și Vaslui, pentru o perioadă de 6 luni de zile, iar acest timp ne va permite identificarea de noi resurse pentru susținerea lor. În acest moment îi avem deja în atenția noastră pe cei 10 copii, le cunoaștem cazurile și swimathonul ar fi ocazia să nu îi facem să aștepte încă până putem interveni. Astfel, cel puțin opt înotători și peste 100 de donatori vor contribui la strângerea contribuției necesare pentru a susține bursele lunare pentru cei 10 copii, pentru jumătate de an. Organizația asigurând în acest timp costurile persoanei responsabile de program. Odată implicați în program, copii vor primi lunar bursele, vor fi susținuți de consilierii noștri, vor fi implicați în acțiuni de dezvoltare personală, proiecte de educație non-formală. Ei vor fi alături de ceilalți copii din județele Galați, Vrancea, Vaslui, prezenți în taberele de vară și vor fi incluși în evenimentele importante ale fundației. Ne-am orientat către aceste două județe pentru că eram conștienți de situațiile socio-economice grele din aceste zone, dar și pentru că în regiunile indicate am identificat cazurile a mulți copii sârguincioși, cu rezultate școlare foarte bune. Însă acești copii au nevoie cât mai rapid de susținere și sprijin, pentru a-și putea continua studiile și pentru a-și atinge potențialul. Comunicarea proiectului către elevii din trei licee colaboratoare și cinci întâlniri, pe lângă întâlniri cu sponsori ai organizației. Vor fi minim 15 postări în social media, pe durata derulării campaniei.

Obiectiv financiar Swimathon

15000 Lei

Bugetul total necesar pentru implementarea proiectului

28.000lei, pentru cei 10 copii, pentru 6 luni Lei

Durata proiectului

Primele șase luni de susținere

Website organizație/proiect

https://inimadecopil.ro/

Date de contact (coordonator proiect)

Corina Nechifor
0756076548
corina.nechifor@inimadecopil.ro