Urban Up Grows Up

100% din obiectivul financiar a fost realizat / reached out of the financial objective
15.308,00 Lei din totalul de 15.000,00 Lei au fost strânși până acum!


Lista donatorilor

Anonymous

185,00 Lei 03/08/2021

Diana Lalu-Petrea

80,00 Lei 31/07/2021

Mihaela Rosu

200,00 Lei 30/07/2021

Gratian Mihailescu

100,00 Lei 29/07/2021

Succes și Bafta!

Anca Ganciu

100,00 Lei 26/07/2021

Succes! Avem nevoie de multi Gaudi sa reinventeze Romania locuita

Ioana Melencu

80,00 Lei 27/06/2021

serin geambazu

200,00 Lei 01/06/2021

Alin Istocescu

200,00 Lei 27/05/2021

Mult succes.

Organizație/Grup de inițiativă

Asociația De-a Arhitectura

Numele campaniei de strângere de fonduri

Tineri cetățeni pentru mediul construit

Domeniul în care se încadrează proiectul

apărarea drepturilor și promovarea intereselor cetățenești

Scurtă descriere a proiectului

Fiecare dintre noi trăiește orașul, îl folosește. Dar îl și cunoaște? Îl și iubește? Îi înțelege mecanismele de funcționare? Spațiul orașului este ceva concret, care ne influențează. Dar și noi putem influența spațiul orașului chiar dacă nu la fel de mult ca pe spațiul locuințelor noastre. Cum se transformă orașele noastre? Ce știm despre modul în care se iau deciziile privind proiectele care modifică părți din oraș? Cine decide cum se cheltuie banii publici și cum putem influența aceste decizii?

Ca locuitori ai unui oraș, comună sau sat facem parte din comunitatea locală care își modelează spațiul după valorile pe care se bazează acea comunitate. Înțelegând cum se planifică dezvoltarea unei localități noi toți vom putea deveni mai conștienți despre ce putem face în viitor ca să trăim în adevărate orașe pentru oameni.

Importanța participării publicului la viața localității a fost recunoscută prin numeroase instrumente ale Consiliului Europei, multe dintre care se referă la nivelul local. Recomandarea CM/Rec (2001) 19 a Comitetului de Miniștri către statele membre privind participarea cetățenilor la viața publică a fost primul instrument în acest domeniu. Aceasta recomandă guvernelor statelor membre să elaboreze o politică de promovare a participării publicului la viața urbei și să capaciteze autoritățile locale ca acestea să folosească diverse instrumente de participare într-un cadru juridic național.

În proiectul „Urban Up Grows Up – Tineri cetățeni pentru mediul construit” vom selecta 30 de studenți interesați de spațiul public/politici publice/administrație locală pe care îi vom forma pentru a servi drept ambasadori/mentori, alături de profesioniștii De-a arhitectura, în proiecte locale pentru implicarea liceenilor în dezvoltarea locală a mediului construit. Campania Swimathon va servi atragerii și angajării studenților în proiect, pe lângă finanțarea formării acestora.

Nevoia/problema căreia îi corespunde proiectul

România a implementat o serie de acte normative dedicate participării publicului la decizia locală, dar în sine consultarea și implicarea rămân de foarte multe ori o formalitate nesuferită. Problemele publice sunt neprietenos prezentate (în privința fundamentării, ierarhizării, înțelesului, consecințelor deciziei, ca formă, limbaj și canal de comunicare). La rândul său, cetățeanul nu are obișnuința și convingerea/încrederea participării, spre binele comun.

Lipsa participării comunității locale la decizie este cel mai vizibil manifestată în felul în care spațiul public este tratat. El e concretizarea unor decizii birocratice care țin seama de o serie de criterii ce nu au de-a face, de multe ori, cu utilizatorul. La rândul său, neîntrebat, neluat în calcul, utilizatorul se simte ca în țara nimănui – nu are grijă, nu păstrează, nu propune, nu inovează – exacerbându-se nevoia de apărare a spațiului privat.

Tinerii au un potențial extraordinar în adoptarea valorilor mediului construit și promovarea și susținerea acestora dacă sunt educați în spiritul acestor valori democratice. De multe ori sistemul formal de educație nu oferă aceste cunoștințe, astfel tinerii au o lacună în ceea ce privește educația de mediu construit, drepturile omului și ale cetățeanului și le lipsește impulsul și exercițiul de a prelua inițiativa. Însă prin abordări noi tinerii pot înțelege și aplica cunoștințele dobândite, își dezvoltă gândirea critică, devin proactivi și implicați în viața urbei.

Având în vedere că aceștia își pot exercita dreptul de vot abia la 18 ani ei sunt ignorați ca grup de actori urbani. Însă, printr-un astfel de proiect, ne dorim ca aceștia să devină conștienți de drepturile lor, să capete o voce și să se implice activ în luarea deciziilor publice.

Rezultate dorite în urma implementării proiectului

  • În proiectul „Urban Up Grows Up – Tineri cetățeni pentru mediul construit” ne propunem să avem 30 de studenți care vor participa și vor dobândi cunoștințele necesare funcționării localităților pentru ca, mai apoi, cu susținerea unui specialist al mediului construit din Asociația De-a Arhitectura, să poată activa ca mentori pentru liceeni care, la rândul lor, vor deveni mai curioși și mai implicați în luarea deciziilor din consiliile locale.
  • Cei 30 de studenți vor fi educați de 3 formatori din echipa De-a arhitectura timp de 5 zile în București. Cinci studenți vor fi acceptați din afara capitalei și vor primi cazare gratuită pe perioada școlii de toamnă. Vor fi selectați studenți din centre universitare care dispun de facultăți de arhitectură, urbanism, dar nu numai. Cu cei 30 de studenți mizăm să facem apoi, pe durata unui an, cel puțin 10 proiecte cu liceeni, fiecare finalizat cu o prezentare în fața Consiliului Local/General sau al unei comisii a Consiliului Local/General și/sau propunere de Hotărâre de Consiliu pentru o schimbare ce ține de spațiul public.
  • De menționat că proiectul „Urban Up Grows Up – Tineri cetățeni pentru mediul construit” este o continuare a inițiativei „Urban Up! Mediu construit pentru liceeni” lansată de De-a Arhitectura în 2017 și va crește pe această fundație și în jurul comunității deja create, având deja o pagină dedicată de Facebook.

Echipe de înotători - fundraiseri

Inotatori Swimathon

ARHimede 1


Obiectiv financiar: 5000 Lei

Inotatori Swimathon

ARHimede 2


Obiectiv financiar: 5000 Lei

Inotatori Swimathon

Eratostene


Obiectiv financiar: 4000 Lei

Inotatori Swimathon

Mădălina Bold


Obiectiv financiar: 1500 Lei

Inotatori Swimathon

Sabina Leopa


Obiectiv financiar: 1500 Lei

Obiectiv financiar Swimathon

15000 Lei

Bugetul total necesar pentru implementarea proiectului

20.000 Lei

Câti donatori estimați că veți reuși să atrageți la Swimathon?

150 Donatori

Care este donația medie pe care mizați (lei) la Swimathon?

100 Lei

Durata proiectului

iunie-noiembrie 2021

Website organizație/proiect

http://www.de-a-arhitectura.ro/

Date de contact (coordonator proiect)

Gabriela Anghel
0766688422
[email protected]

Sari la bara de unelte