Sesiuni de mobilitate și tehnologie pentru dezvoltarea abilităților de viață independentă ale persoanelor cu dizabilități de vedere
Ce vrem
Prin proiectul ”Independent (în Bucur)ești” vrem să oferim sesiuni de consiliere individuală persoanelor cu deficiențe de vedere, pe partea de mobilitate urbană și utilizarea tehnologiei, ...
Domeniul în care se încadrează proiectul
învățământ, educație, cercetare
Nevoia/problema căreia îi corespunde proiectul
Mediul construit este inaccesibil și neprietenos? Atunci persoanele cu dizabilități nu-l pot folosi și nu sunt vizibile în societate. Dacă nu sunt vizibile, societatea nu este conștientă de nevoile lor. Fără conștientizare, nu există presiune pentru a-l îmbunătăți. Deci rămâne inaccesibil și neprietenos. Cam așa arată cercul vicios al excluderii sociale.
Aproape 5% din populația României are o formă de dizabilitate, iar 25% declară că au abilitățile limitate din motive de sănătate. Cifrele sunt importante pentru că în mentalul colectiv întâlnim opinia că în țara noastră „nu prea există persoane cu dizabilități”.
Percepția e o consecință a lipsei de accesibilitate a mediului construit. Asta face ca persoanele cu dizabilități să-și petreacă majoritatea timpului în casă și să fie izolate de societate. În consecință, nu sunt vizibile, iar persoanele fără dizabilități nu conștientizează provocările legate de accesibilitate.
Când spunem accesibilitate, poate cei mai mulți dintre noi ne gândim cât de periculos este să folosim bicicleta în oraș, să traversăm intersecția de pe Splaiul Unirii colț cu Str. Abatorului, să folosim rampele din oraș sau să ocolim gropile. În cazul persoanelor cu dizabilități, se aplică aceleași griji, la care se adaugă imprevizibilul orașului – o nouă groapă, un trotuar nou, un semafor care nu mai funcționează, un șofer care nu e familiarizat cu bastonul alb.
Oferind ajutor individual specializat în mobilitate și tehnologie, crește numărul de persoane cu dizabilități independente și scad prejudecățile față de dizabilitate. În același timp, odată cu vizibilitatea nevoilor și a soluțiilor actuale, credem cu putere că și numărul serviciilor dedicate va fi nevoit să crească și orașul să devină mai accesibil tuturor. Și că oamenii vor avea soluții sau idei de rezolvare a unor probleme în cazul în care se confruntă cu o dizabilitate, oricare ar fi aceea.
Rezultate dorite în urma implementării proiectului
Proiectul ”Independent (în Bucur)ești” ne va ajuta să strângem fondurile necesare pentru a oferi aceste sesiuni individuale pe mobilitate și tehnologie, pentru încă un an.
Cumulat, într-un an de zile, separat de proiectele noastre recurente, vor fi 12 persoane nevăzătoare care vor beneficia direct de câte două ședințe într-o lună (mobilitate+tech), deci 24 ședințe individuale într-un an de implementare a proiectului pentru care vrem să strângem fonduri la Swimathon 2023. O sesiune individuală cumulează aproximativ 10 ore (cuprinzând discuția pe nevoi, crearea unui desfășurător, sesiunea de lucru propriu-zisă și etapa de feedback + follow-up).
Beneficiarii indirecți ai acestor sesiuni vor fi rudele sau însoțitorii (de cele mai multe ori părinții/ frații) și persoanele apropiate ale acestora. La care se adaugă și trecătorii care sunt expuși unei situații cu care nu s-au mai expus, devenind curioși sau schimbându-și atitudinea, poate chiar povestind mai departe și contribuind la mărirea comunității și la creșterea vizibilității.
Instrumentele de lucru din recuzita AMAIS (bastoanele albe, laptopuri, căști etc.) vor fi folosite în timpul sesiunilor de lucru. Nu în ultimul rând, parte din fondurile strânse prin Swimathon vor fi utilizate și pentru oferirea de ceai/ cafea/ suc/ snacks în timpul sesiunilor.
De menționat este și faptul că acest proiect face parte din planul nostru pe termen lung de a deveni un spațiu de învățare și educație incluzivă.
Ascunde detaliile
Totalul sumelor strânse este alcătuit din totalul donațiilor făcute direct pe proiect, cât și al donațiilor făcute în susținerea echipelor și înotătorilor-fundariseri individuali.