“Un sat, Un copil” este un program de burse inițiat de Fundația Inimă de Copil, dedicat tinerilor din mediul rural, aflați în situații dificile, ce provin din familii cu venituri reduse și rezultat...
Domeniul în care se încadrează proiectul
învățământ, educație, cercetare
Nevoia/problema căreia îi corespunde proiectul
La nivel national 40,5% din persoane au terminat maxim studii medii, 25% este abandonul școlar si sărăcia la sat este de trei ori mai răspândită decât în zonele urbane. Aproape 47% din populația acestei României, trăiește la sate. Sărăcia de pe ulițele de sat aduce un plus de greutate pe umerii copiilor de aici.
Familiile care deja cu greu își permiteau întreținerea copiilor la școală și încurajarea lor pentru o educație de calitate, cu implinirea potențialului personal, acum și mai puține resurse, fac cu atât mai greu față cheltuielilor zilnice și li se împuținează posibilitățile de a asigura hrana copiilor, îmbrăcămintea, materialele școlare, transportul la licee.
Dupa o analiză mai largă asupra motivelor din viețile copiilor care pot duce la abandon școlar, am aflat că ele nu sunt doar de natură financiară sau familială. Unii copii evita prezența în sala de clasă din cauze emoționale, datorită unor depresii ascunse sau tulburări de anxietate, problemelor dezvoltate fie din cauza expunerii la violență/consum de alcool/alte lucruri traumatizante din viețile lor sau fac față cu greu examenelor și competiției, nevoii de pregătire suplimentară. De aceea am adaugat în program susținerea individuală și prin întâlniri de grup, cu teme pe care le regăsim des. Nevoi emoționale și de suport ale copiilor, nevoi despre care fie au fost învățați să nu vorbească, fie le este rușine să o facă.
Rezultate dorite în urma implementării proiectului
Ne-am propus 3 obiective principale pentru programul ”Un sat, Un copil” prin Swimathon:
Primul obiectiv are în vedere continuarea educației. Ne dorim ca greutățile materiale să nu stea în calea dreptului legal la educație al copiilor și al împlinirii potențialului lor. Și cum ne propunem să facem acest lucru posibil? Prin completarea fondului de burse și sprijinirea materială într-o măsură cât mai mare a celor 46 de copii și tineri cu medii foarte bune dar cu posibilități reduse, din sate din județele Galați, Brăila, Vrancea și Vaslui.
Al doilea obiectiv: dezvoltarea personală, creșterea capacității de decizie și gradul de reziliență al copiilor în situațiile pe care le întâlnesc deseori.
Acest lucru ne-am propus să-l facem prin peer to peer suport, și prin 20+ ședințe de grup, atât mixte cât și separate în funcție de sex biologic și vârstă (fete/băieți, copii/adolescenți) în care să vorbim cu ei despre emoții și gestionarea lor, găsirea identității proprii, ce înseamnă depresia, anxietatea (și cum ne putem ajuta atât pe noi cât și pe cei din jur în aceste situații) și susținerea în cadrul unei comunități.
Iar al treilea obiectiv se adresează familiilor: discuții facilitate cu părinții despre gestionarea conflictelor în familie și îmbunătățirea comunicării cu copiii lor.
Ascunde detaliile
Totalul sumelor strânse este alcătuit din totalul donațiilor făcute direct pe proiect, cât și al donațiilor făcute în susținerea echipelor și înotătorilor-fundariseri individuali.